Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/08/2019
Шетње кроз наслеђе у септембру откривају тајне Сремских Карловаца
08/08/2019

Како изгледају куће и дворишта Карловчана и које приче крију? Ово културно богатство откриће шетња „Моја карловачка прича“ у оквиру пројекта „Шетње кроз наслеђе“.

Друштво за неговање традиције и развоја Сремских Карловаца, које је и покренуло пројекат „Моја карловачка прича“ позива све заинтересоване да допринесу овом пројекту, те да на мејл адресу tradicijakarlovci@gmail.com пошаљу своје приче, сећања везана за Сремске Карловце. Видео поруке треба да буду трајања до 2 минута, а писане поруке треба да садрже до 10 кључних речи које их асоцирају на Карловце.

Рок за слање ових материјала је 15.август, а приспели записи биће приказани на крају шетњи у Завичајној збирци у Сремским Карловцима.

У суботу, 7. септембра у 15 часова „Моја карловачка прича“ по први пут отвориће врата две приватне куће, чији ће власници поделити лична сећања, занимљиве анегдоте, личне предмете и фотографије и указати на културну разноликост Сремских Карловаца. Посетиоци ће моћи и да пробају неке од карловачких аутентичних слаткиша!

Прва шетња се организује 07. септембра 2019. у 15 часова, а састанак је у дворишту Друштва за неговање традиција и развој Сремских Карловаца у Улици Патријарха Рајачића бр. 3 одакле заједно крећемо у шетњу.

„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у оквиру пројекта „Шетње кроз наслеђе“ укључује грађане у очување културног наслеђа кроз савремене начине интерпретације личних сећања и доживљаја. У оквиру овог пројекта подржано је укупно 11 пројеката новосадских удружења кроз које стичемо прилику да представимо мање знане, личне приче о граду и Новосађанима.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.