Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/09/2018
Калеидоскоп представља једну од највећих светских савремених пијанистикиња – Момо Кодаму
04/09/2018

Након ванвременског наступа шпанског пијанисте Давида Морена, Калеидопскоп културе новосадској публици представља још једну звезду светске пијанистичке сцене, јапанску уметницу Момо Кодаму која ће наступити у оквиру фестивала „Piano City Novi Sad“. Пијанстикиња блиставе интернационалне каријере отвориће фестивал концертом у новосадској Синагоги, у петак, 7. септембра са почетком у 20 часова.

BBC Music Magazin ју је описао као уметницу којој музика тече кроз вене, док  њен, према речима, American record guide-а кристално чист звук чини програм хипнотишућим. Њен репертоар се протеже од класичних и романтичних периода до савременог стваралаштва. Има иза себе два албума снимљена за престижну издавачку кућу ECM, а долази у Нови Сад са подијума најпрестижнијих светских фестивала класичне музике као што су Вербиер, Марлборо, Тиволи и других.

Концерт је посвећен обележавању сто година од смрти композитора Клода Дебисија. 

Карте за овај догађај могу се набавити на GigsTix продајним местима и онлајн.

Наредног дана, публика ће се упознати и са творцем „Piano City“ концепта који долази из Берлина, Андреасом Керном. Човек који је класичну музику представио на најатрактивније начине одржаће свој концерт 8. септембра од 19 часова у КЦ Лабу.

 

Калеидоскоп културе у сарадњи са фестивалом „Piano City Novi Sad“ од 7. до 9. септембра, окупиће 120  учесника из 10 земаља. Пијанисти свих узраста – од ученика музичких школа, студената, аматера ентузијаста до уметника са интернационалном концертном каријером, одржаће више од 70 концерата класичне, џез, савремене и популарне музике.

За љубитеље street art уметности Калеидоскоп представља изложбу „Сапутници” која ће бити отворена у петак, 7. септембра у Музеју савремене уметности Војводине. Уметници ће радити у техници стенсила, велике формате портрета животиња као главне теме у концепту изложбе која се бави њиховом важном улогом у историји човечанства и потенцијалном доприносу развоја хуманизма у будућности.

Давид Морено одушевио је публику својим наступом у четвртак, 30. септембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Својим четрдесетпетоминутним наступом “купио” је Новосађане који су уз повике „браво” пратили сваки његов покрет, као и неустрашив плес његове кореографкиње и балерине Кристине Каљеха. Морено је у Нови Сад стигао у склопу „Plants Air – Artists in residence” програма. Овај програм за уметничке резиденције значајан је јер омогућава локалним уметницима да размене знања и искуства с колегама широм Европе. У склопу Калеидоскопа и тог програма, у Нови Сад стиже 21 уметник из Европе. Углавном доминирају размене уметника бивших, садашњих и будућих престоница културе. Такав концепт мобилности добар је како за уметнике тако и за Нови Сад који већ живи своју престоницу културе

Након Каравана, Новосађани као и бројни посетиоци ове недеље, испратиће представљање још једне културне станице. 8. септембра своја врата  отвориће дворац Еђшег а све у циљу отварања простора у којем суграђани могу да стварају. „Еђшег отвара врата” назив је манифестације којом ће у оквиру једног дана бити приказано мноштво програма као што су жонглерске и ботаничке радионице за децу, турнири у баскету 3 на 3, такмичење у брејк денсу и цртање мурала и графита, радионица танго плеса, као и наступ поп хора „Радио” и џез трија Ђорђа Обрадовића. 

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.