Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/10/2019
Нови мурал светског уметника и дизајнера у Новом Саду
17/10/2019

„Љубав“ – порука је коју шаље нови мурал у Новом Саду, насликан на обновљеној фасади зграде прекопута културне станице Еђшег.
То је поклон светски признатог мултимедијалног уметника и дизајнера Бена Џонстона Новом Саду, који је желео да остави уметнички траг након свог боравка и рада.


Станари зграде сами су предложили да баш њихова фасада, која „гледа“ у културну станицу Еђшег буде обновљена и улепшана, што додатно доприноси читавом окружењу, поготово током различитих догађаја у Еђшегу.
Зашто баш љубав за мурал? Бенова идеја била је да порука коју ће његов рад свакодневно преносити пролазницима буде позитивна.
Уметник који је обишао свет и који своју инспирацију проналази у културним различитостима, први пут је био гост Новог Сада.
„Мој први боравак у Новом Саду је заиста занимљив. Град ми се допада, волим што је све некако близу. Као неко ко, између осталог, осликава мурале доста сам обраћао пажњу на зграде које су прелепе, људи су љубазни и отворени“ то је Бенов први утисак о граду.


У Новом Саду боравио је недељу дана у оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) који повезује локалне и иностране уметнике у склопу припреме Новог Сада за годину титуле Европске престонице културе. Паралелно са тим Џонстон је на недавно одржаној PDP конференцији креативних медија био је један од учесника, где је држао предавања и радионице.
„Мислим да су дизајнери овде врло талентовани, PDP конференција је квалитетна и одлична. Слушао сам предавања и презентације, упознао сам доста младих људи који имају потенцијала, много ми се свидело. То је један од програма који итекако доприноси целокупној припреми Новог Сада као Европске престонице културе. Такође, допада ми се та идеја да различити уметници, који долазе у оквиру програма „Уметник у гостима“, имају прилике да стварају у Новом Саду, презентују свој рад у заједницама, држе радионице, предавања и обуке и преносе своје знање и идеје локалним уметницима“ рекао је Џонстон.

Управо је PDP конференција повезала Џонстона са станарима који су чули да се тражи фасада за његов мурал, а „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ побринуо се за обнову те фасаде.
Културна станица Еђшег и њено окружење, где је провео највише времена радећи, Џонстону се веома свидело, уз коментар да је ретко где у свету видео такве просторе.
„Мислим да је сјајно што постоје простори као што су културне станице, посебно за локално становништво које живи у окружењу, добро је што су ти простори отворени за заједнице, људи могу да их користе за разне активности и видим да су догађаји бројни. Конкретно овде у културној станици Еђшег допада ми се што је то пријатан простор за дружење, поред имате и кошаркашке терене, такви простори су заиста потребни сваком граду. Углавном сам видео по један такав простор у градовима које сам обилазио, али више њих, као у Новом Саду две културне станице, ретко“ рекао је Џонстон.


Програм „Уметник у гостима“ (Плантс АиР) део је пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и намењен је едукацији и умрежавању локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Са једне стране „Нови Сад 2021“ подржава новосадске уметнике да раде и стварају у иностранству, а са друге омогућава страним уметницима да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.
PDP (Print, Design, Photography) конференција креативних медија већ 11 година окупља дизајнере, фотографе и друге визуелне ствараоце који у оквиру предавања и радионица едукују публику у области креативних медија, док путем конкурса PDP промовише рад студената и младих аутора.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.