Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

22/06/2017
Мурали ће улепшати кеј
22/06/2017

Свих шест рени-бунара, који се налазе на обали Дунава уз шеталиште на Сунчаном кеју, до јесени ће бити осликани муралима на основу пројекта мурализације и оплемењивања јавних површина у Новом Саду, а који се налази у апликационој књизи на основу које је Нови Сад добио тутулу Еврпске престонице културе.
Како најављује Сандра Трифуновић Стојановић из Удружења Фабрика културе, које је осмислило и реализује овај пројекат, на основу договора са ЈКП Водовод и канализација и уз подршку Фондације Нови Сад 2021, до краја „цртачке сезоне“, односно до октобра биће осликани сви објекти рени бунара уз шеталиште на Кеју. Пројекат би требало да се заврши радионицом на коју би уметници, који су учествовали у мурализацији рени-бунара, позвали младе Новосађане заинтересоване за уличну уметност.
– Радује нас да у овој првој години Европске престонице културе започињемо реализацију мурализације Новог Сада и промоције уличне уметности – изјавила је Сандра Трифуновић Стојановић и изразила очекивање да ће таквих пројеката из године у годину бити све више.
Мурале на пет рени-бунара осликаће новосадски, а на шестом пољски стрит-арт уметници који ће у Нови Сад стићи на основу сарадње са тимом Вроцлав 2016 и пројекта размене уметника Plants – Artists in Residence. 
Како би се уредио цео процес системског решења израде мурала у Новом Саду Фондација Нови Сад 2021 организовала је данас други састанак у низу на којем су присуствовали представници уличне уметности и јавних институција. Др Лазар Јованов, који предводи тим за пратиципацију Фондације Нови Сад 2021, каже да је Фондација дала предлог ЈП Урбанизам да изради истраживање и аналаизу свих погодних локација у Новом Саду на којима би могли да се осликају мурали и графити.
– У овом процесу је потребно активно учешће свих организација и појединаца који се баве уличном уметношћу, како би истраживање било што опширније и како би приредили јединствену књигу локација за наредне године која ће послужити свим заинтересованим уметницима за осликавање јавних површина – истакао је Јованов.
Процес истраживања и мапирања јавних површина ће, како наглашава Јованов, помоћи ће стрит-арт уметницима да са већим кредибилитетом имају формалнији однос према надлежним градским инстанцама за добијање легалних дозвола за осликвање јавних површина муралима и графитима.
Међу првим локацијама које би требало да се нађу у тој својевсрној мапи могли би се, поред површина у центру града, наћи и огромни простори напуштених индустријских објеката у Новом Саду.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.