Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/05/2017
На Дан Европе представљени резултати и планови пројекта „Нови Сад 2021“
10/05/2017

Поводом Дана победе и Дана Европе Фондација „Нови Сад 2021 – Евопска престоница културе“ одржала је прву конференцију на којој је представила досадашње резултате као и планове, посебно за ову прву годину након добијања титуле Европске престонице културе. Конференција је приређена под називом „За нове мостове“, са жељом да представи мостове које Фондација жели да изгради. Акценат је био на првом мосту Нада, који ће се градити током 2017. године, са главним циљем да оснажи људске и просторне капацитете који ће омогућити што успешнију реализацију тако великог и значајног пројекта као што је ЕПК.
О значају овог пројекта за Нови Сад говорио је градоначелник Милош Вучевић, који је нагласио да је титула Европска престоница културе драматично на боље променила имиџ Новог Сада и да је Нови Сад, од октобра прошле године, далеко боље позициониран, и у националним, и у међународним оквирима.


– Данас је далеко угодније и пријатније бити градоначелник Новог Сада када видите колико је порасло интересовање за наш град, када имате прилику да се срећете са веома угледним људима широм Европе који желе да разговарају у овом пројекту и када имате прилику да у центру Дортмунда отворите Трг Новог Сада – рекао је градоначелник Вучевић, истичући и да Нови Сад има пројекат који је од Владе Србије проглашен за пројекат од националног значаја. – Та подршка није само формална и декларативна, она је суштинска и материјално опипљива – истакао је Вучевић.

Гост конференције био је и експерт за културна питања Мартон Мехеш, координатор сарадње пројекта „Нови Сад 2021“ са Дунавским регионом и уметнички директор пројекта „Печуј 2010“.
– Пројекат „Печуј 2010“ је био, пре свега, инфраструктурни пројекат, док „Нови Сад 2021“ има развијенији програмски део у којем ће веома важну улогу имати програмска линија за пројекте са Дунавским регионом – казао је Мехеш и нагласио да се Нови Сад налази на средини тока Дунава, што је идеална позиција за креирање бројних пројеката. Он је саопштио податак да се и данас, седам година од како је Печуј био Европска престоница културе, на заглављу званичног документа које шаље градоначелник, и даље налази лого пројекта „Печуј 2010“.

Истичући симболику Дана победе и Дана Европе, као и то да је баш тај дан идеалан за промоцију једног од најзначајнијих европских пројеката, директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић изразио је жељу да ова конференције подстакне што бољу комуникацију јер је ЕПК изузетно комплексан и захтеван пројекат који се из дана у дан мења.

– Европска престоница културе је један од најзначајнијих пројеката који је наш град добио прилику да реализује. Ово је наш пројекат. Многи ће га реализовати, али сви ће у њему учествовати, самим тим што ће бити у Новом Саду 2021. године – рекао је Миленковић,
Титула Европска престоница културе не сме бити наше оправдање, сламка спаса за оно што већ устаљено знамо и радимо јер, како је казао Миленковић, ЕПК је стално и изнова учење, сазнавање нечег новог, али и одучавање од онога што је лоше научено.
– Ми ову годину, са пуно наде, називамо првом и у њој градимо мост Нада, односно културне капацитета и јавне просторе, а носећи стуб овог моста је вредност која се огледа у демократизацији културе – истако је директор Фондације Немања Миленковић, објашњавајући да то подразумева приближавање културе грађанима и истовремено позив да се, заједно са актерима уметничке сцене, и они активно укључе у обликовање културног живота града. Он је истакао и да је ИДЕА, као први корпоративни партнер на пројекту „Нови Сад 2021“, покренула пилот-пројекат уређења првог урбаног џепа у Новом Саду.
Конференција „За нове мостове“, на којој је уз новинаре присуствовао и велики број представника институција културе, организација и појединаца који се баве културом, била је и одлична прилика да се представе стратегија, планови и пројекти планирани за ову годину. О свему овоме више су рекли руководиоци различитих сектора у Фондацији.

У холу Студија М у сарадњи са ЕУ Инфо-кутком из Новог Сада, приређена је мултимедијална изложба архивских докумената и фотографија под називом „Све уједињенија ЕУ: Наслеђе Римских уговора за данашњу Европу“. Ову путујућу изложбу су припремили Историјски архив Европске уније заједно са Истраживачким центром Алчиде де Гаспери при Европском универзитетском институту, а повод је обележавање 60 година од потписивања Римских уговора. Сврха ове изложбе је да пружи историјски приказ развоја европских интеграција, од потписивања Уговора до изазова с којима је Европа суочена данас.

Публикација о мосту Нада: резултати рада, стратегије и пројекти у 2017. години.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.