Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

На Тргу слободе изложба дечјих цртежа „Трипут ура за Нови Сад 2021!”

Осим градова партнера, значајних културних институција и великог броја различитих организација, подршку кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године пружили су и новосадски малишани. Они су, у својим вртићима цртали на тему „Нови Сад – Мој град“, а најбољи радови представљени су у оквиру изложбе „Трипут ура за Нови Сад 2021!“ која је отворена данас на Тргу слободе. Том приликом, присутне малишане и њихове васпитаче поздравио је члан Градског већа за културу Вања Вученовић.

– Младост, енергија и креативност представљају битне аргументе Новог Сада у кандидатури за Европску престоницу културе 2021. године. Овом изложбом афирмишемо дечје стваралаштво и нашим најмлађим суграђанима дајемо прилику да се изразе и да нам на себи својствен начин изнесу утиске о животу у Новом Саду. Град, посредством Предшколске установе „Радосно детињство“ и других културно-образовних организација, води рачуна о најмлађим суграђанима, упознаје их са културом и подстиче њихову креативност, а то је важан сегмент наше апликације за ову престижну титулу – изјавио је Вања Вученовић.

У пројекту који је реализован уз подршку Града Новог Сада и Града Дортмунда, учествовала су деца из 12 вртића Предшколске установе „Радосно детињство“. Деца су цртала на тему „Нови Сад – Мој град“, а у процесу селекције одабрано је 100 најбољих радова који су представљени на изложби. На свечаном отварању присутне су поздравили и директорица ПУ „Радосно детињство“ Мирјана Ђурђев, као и програмски директор кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године Момчило Бајац који је истакао да су деца најважнији амбасадори Новог Сада и да њихова изложба представља прави увод у велику конференцију где ће подршку Новом Саду пружити представници осам Европских престоница културе.

Град Дортмунд је поводом јучерашњег догађаја послао још једно писмо подршке кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе за 2021. године, у којем се, између осталог, истиче да је „главни изазов Новог Сада како се носити са демографским и интеркултуралним променама. Да би се нашла решења за овај изазов, општа тема кандидатуре Новог Сада могла би да буде „Нове генерације“, што је уједно и кључно питање за све градове данас. Стога, Одсек за културу Града Дортмунда је вољан да буде партнер програма размене који би се бавио „новим генерацијама“, а први корак ка томе је активно укључивање, између осталих, и најмлађе популације. Изложба дечјих радова је диван пример за то – наводи се у писму.

Изложба „Трипут ура за Нови Сад 2021!“ трајаће до 14. септембра, на Тргу слободе.

[youtube watch?v=XkGD53F1u-U]

 

[youtube watch?v=2Cm7_qC7_AE]

 

[youtube watch?v=ZH6lLfXD_xY]

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.