Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/10/2019
Почиње са радом Кутак за културу – најава за нову културну станицу у Новом Саду
17/10/2019

Покретање културних активности ван центра града у Новом Саду наставља се отварањем новог Кутка за културу на Сланој бари код Спортског центра Слана бара (Сентандрејски пут 106б), у суботу, 19. октобра.

То је најава будуће културне станице у том делу града, једном од најудаљенијих од самог центра, чија изградња је већ почела, а до њеног отварања, управо ће Кутак за културу имати задатак да активирају локалну заједницу, подстакне локалне организације и уметнике, помогне им у њиховом стваралаштву, са посебном пажњом на ромску националну заједницу.
„На Сланој бари, као једном од најудаљенијих делова града, нажалост, не постоји много активности у оквиру којих локална заједница може на креативан начин да проводи своје време, да ствара и едукује се. У том делу је и Велики рит где живи ромска национална заједница коју је јако важно укључити у стварање креативних садржаја, културне активности и едукацију. Идеја је да Кутак за културу покрене дијалог међу становништвом и културном сценом, организацијама, уметницима, да они допринесу једни другима, као и целокупној културној слици града“ рекла је Милица Рашковић, виши стручни сарадник за партиципативне пројекте у оквиру „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. У духу најављеног дијалога, како би се чуле различите идеје, у суботу, на отварању Кутка, биће организован Диван – У сусрет културној станици са почетком 18 часова. Диван ће заправо бити прилика да се продискутује о самој идеји будуће културне станице, зашто је она важна за тај део града, како би требало да изгледа, које садржаје би требало да има, ко би све требало да се укључи и бројна друга питања.
Учесници Дивана биће:
– Зорица Калањош, педагошка асистенткиња, ОШ „Душан Радовић“
– Дејан Перишић, вероучитељ
– Божидар Стојков, новинар ромске редакције Радио телевизије Војводине
– Милица Рашковић, „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“
– Марија Јевтић, фабрика винила „SoulPeddler“
– Саша Крга, уметник
– Миодраг Перић, вајар
Информације о Дивану можете пронаћи и овде

F.R.K.A. на Сланој бари
Уз отварање Кутка за културу, на Сланој бари истог дана, 19. октобра, биће организован и Пети по реду Фестивал ромске културе и активизма F.R.K.A. у организацији Центра за производњу знања и вештина.
Програм почиње у 13 часова представом за децу „Машта и Мим“ која кроз мимику приказује низ догађаја како би свако дете могло да је разуме, без обзира на језик којим говори. У 14 часова биће организована Луткарска радионица за децу кроз коју ће им бити пружена прилика да кажу какве би програме волели да виде у новом културном простору и како виде свој крај у будућности. Плесни перформанси који спајају традицију и модеран плес почеће у 15 часова, а наступиће хип хоп плесачи који учествују у пројекту „Мој глас путује“ заједно са КУД „Вила“. У 16 сати, креће радионица „Заједно богатији“ за децу и младе која се бави разбијањем предрасуда.
Након Дивана у 18 сати, наступиће два бенда. Од 20 сати локална група Soulshine доноси звуке блуза, а после њих, у 21 час, наступиће група Kal, састав који комбинује балкански стил и ромске ритмове.
Информације о целокупном програму можете пронаћи и овде

Отварање Кутка за културу почетак је програмског лука „Друга Европа“ који ће у наредна два месеца, до 15. децембра, представити другачију, скривену, изазивачку, мањинску културу, кроз различите врсте програма попут – Позоришног фестивала језичких мањина света „Синергија“, мањинских медија, програма који стварају особе са инвалидитетом „Супермоћни“, наступа неафирмисаних бендова из Европских престоница културе, медијске уметности из женске перспективе, филмске уметности „Cinema now“ и других.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.