Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/12/2019
Проглашене најбоље идеје пројекта „Укључи се, пронађи решење“
18/12/2019

Најбоље ученичке идеје у оквиру другог круга пројекта  „Укључи се, пронађи решење“ свечано су проглашене у Градској кући.
 „Град Нови Сад и Градска управа за културу подржавају младе средњошколце. Данас ће бити подељене по две награда у свакој школи. Ми, као град Нови Сад, подржавамо пројекат јер млади треба да се укључе и пронађу решења. Они су добили прилику да мењају свет и да ураде нешто лепо за своју школу и за своју околину”, каже заменик начелника Градске управе за културу, Драган Алексић.
Европска престоница културе и Омладинска престоница Европе ће, за разлику од прошле године, већим буџетом финансирати чак две ученичке идеје из две различите категорије и укључити једанаест средњих школа.
 „Свака школа добија по две награде. Једну од ОПЕНС-а, другу од Европске престонице културе. Мислим да су све идеје врло занимљиве. Оно што је јако важно јесте да континуирано подржавамо овај пројекат, да стално младе охрабрујемо и да они то усвоје као неку навику. Кроз континуитет, идеје могу да буду све боље”, рекла је испред пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, Милица Рашковић.
Новосадски средњошколци гласали су за најбоље предложене идеје на пољу активизма, културе и стваралаштва, које ће им помоћи да унапреде своје средине, односно средње школе.
 „Ђаци су нам кроз овај пројекат рекли шта стварно желе и ми смо видели шта им је потребно. Идеје су врло различите, дошле су од самих ђака и одговарају на њихове конкретне потребе. Највише теже ка томе да им простор у школи и време које проведу тамо буде удобније и занимљивије”, каже испред ОПЕНС-а асистенткиња програмске координаторке, Добрила Марковић.
Једна од победничких идеја долази из Медицинске школе 7. Април. Ученици су предложили обнову завеса у кабинетима и организацију вршњачке едукације о полно преносивим болестима.
 „Мислим да су пројекти овакве врсте веома битни и ово је можда најзначајнији пројекат који се тиче нас средњошколаца. Овај новац који добијамо је једна одлична мотивација за ученике. Фацилитација је такође била веома битна у овом процесу, јер млади треба да науче како се ради на оваквим пројектима”, каже ученик Медицинске школе, Велибор Максимов.
Програми попут Партиципативног буџетирања су прави начин да се млади укључе у политичке процесе и науче да буду одговорни грађани.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.