Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Најзначајније манифестације

 Eгзит (званично EXIT) је музички фестивал који се одржава једном годишње на Петроварадинској тврђави у Новом Саду, почевши од 2000. године. Важи за један од највећих музичких фестивала у Jугоисточној Европи. Удружење седамдесет највећих европских фестивала доделило је Егзиту 2007. награду за најбољи фестивал године. Сваке године, средином јула, овај фестивал окупља бројне светске и домаће музичке звезде које наступају на преко двадесет различитих бина, које су махом подељене у односу на музички жанр који је на њима заступљен. Егзит подржава и велики број друштвених кампања, као и кампања у локалној заједници. State Of Exit Foundation је фондација основана 2010. са циљем да подржи реформу високошколског образовања у Србији. (http://www.exitfest.org)

  

Cinema City је међународни филмски фестивал који се једном годишње одржава у Новом Саду. Током осам дана Нови Сад постаје град-фестивал, са богатим филмским, музичким и академским програмом. Програмски концепт фестивала предвиђа три сегмента: Cinema City филмови, ПРО секција и Cinema City музика, који се одвијају на 10 атрактивних градских локација. У оквиру програма Cinema City филмови током фестивала прикаже се више од 100 остварења независне продукције. Посебна пажња у оквиру филмског програма усмерена је на промоцију младих филмских аутора из земље, региона и света. (http://www.cinemacity.org/)

 

Змајеве дечје игре – најпознатији фестивал дечје књижевности, који обухвата мултимедијалне програме за децу и младе у оквиру којих су заступљени сви видови уметничког стваралаштва за децу, као и дечјег стваралаштва: позориште, литература, музичке представе… „Змајеве дечје игре су за мене биле и остаће једине игре у нас које се не играју, него чине предиван књижевни, критичарско-поетски, социолошко-педагошки, естетстко-идеолошки, етички напор, да свет најмлађих добије право и часно место у литератури…” (Мирослав Антић) (http://www.zmajevedecjeigre.org.rs/)

 

Фестивал Новосадске музичке свечаности (НОМУС) настао је по идеји истакнутог културног посленика Антона Еберста 1975. године. Веома брзо по оснивању фестивал је израстао у централну музичку манифестацију у Новом Саду, с обзиром на то да су на њој представљана најуспешнија остварења југословенских интерпретатора и композитора. Самим тим НОМУС је стицао поверење посетилаца и поштовање међу његовим учесницима. Захваљујући Музичкој омладини Новог Сада овај новосадски међународни фестивал озбиљне музике данас је фокусиран претежно на концерте камерне музике. То значи да на овој манифестацији већином наступају мањи, али разноврсни састави у смислу различитих инструменталних комбинација.

(http://www.muzickaomladina.org/)

 

По обичају који у континуитету траје од 2000. године, Новосађане и њихове госте крајем лета обрадује Фестивал уличних свирача, који на улице града доводи најразноврсније уметнике са интернационалне сцене, којима је улично свирање и наступање на трговима стил живота, али и призната уметност која има своје фестивале и друге начине испољавања широм света. Од почетка новог миленијума и Нови Сад је домаћин уличне уметности, а посећују га сви најпознатији улични свирачи света, који наступају и на другим престижним фестивалима Европе и шире. На тај начин они на ово поднебље доносе културу и дух својих средина, да би их размењивали са овдашњим љубитељима уличне уметности и са другим извођачима. (http://www.ulicnisviraci.com/)

 

У Новом Саду се одржава и једини Интернационални фестивал алтернативног и новог театра у Србији – ИНФАНТ, који је постао тачка сусретања стваралаца који позоришну уметност посматрају на нов и другачији начин. Ово је једини фестивал тог типа у земљи, аутентичан и веома уважен у другим европским земљама, међу уметницима и критичарима који прате најновије тенденције у области сценског стваралаштва. (http://www.infant.rs/)

 

Дани Бразила – новосадски самба карневал који постоји од 2010. године у Новом Саду, протеклих година спојио је на хиљаде људи са културом Бразила, а посета фестивала Дани Бразила постала је жеља свих оних који воле Бразил, а нису толико далеко. Радионице капуере, самба плеса, самба удараљки, изложбе, пројекције филмова, концерти, журке и препознатљива карневалска поворка основни су део програма који овај фестивал чини примамљивим за посетиоце из свих делова света. Ови бесплатни програми одвијају се на 7 локација у сарадњи са стручњацима али се прилика даје и радозналима који желе да се опробају у новим вештинама. (http://www.danibrazila.org/)

 

Међународни фестивал прозе – PROSEFEST је основан са намером да књижевност врати њеним коренима, живом и непосредном контакту аутора са читаоцима. Током фестивала еминентни домаћи и страни писци читају своја дела у јавним просторима, одлазе у гимназије и на факултете, где се књижевност програмски изучава, и воде дијалоге да ђацима и студентима на заједнички одабране теме. (http://prosefest.rs/)

 

Стеријино позорје је установљено 1956. као стални фестивал националне драме и позоришта такмичарског карактера, у оквиру прославе и обележавања 150. годишњице рођења и стогодишњице смрти великог српског комедиографа Јована Стерије Поповића. Од тада Стеријино позорје сваке године организује позоришни фестивал, који се одржава у Новом Саду крајем маја. Репертоар се формира на основу селекције коју бира трочлани селекторски тим са уметничким директором на челу. На фестивалу могу учествовати професионална позоришта и групе из земље и иностранства с представама рађеним по текстовима наших писаца, као и домаћа позоришта са представама рађеним по текстовима страних писаца. (http://www.pozorje.org.rs/)

 

Новосадски џез фестивал је високим стандардима својих садржаја, начина припреме и реализације, високо рангиран на мапи европских џез фестивала и већ је постао жељена дестинација најеминентнијих музичара из наше земље, Европе и света, као и публике која све више пристиже и из других, ближих и даљих, градова. Посебност овог фестивала интернационалног карактера се огледа у презентовању првенствено ауторске музике. У главном програму учествују најуспешнији домаћи џез ансамбли и најугледнија имена светске џез сцене. Фестивал у свом програму има и издавање књига, компакт дискова и видео записа. (http://novisadjazzfestival.rs/)

 

Међународни новосадски књижевни фестивал основан је 2006. године од стране Друштва књижевника Војводине у циљу афирмације савремене књижевности, непосредног односа према живој речи писца, као и упознавања значајних писаца из земље и света, и са идејом о потреби афирмације српске културе, те посебно културе у Војводини и Новом Саду.

(http://www.dkv.org.rs)

 

EУРO-ИН ФИЛM je прoмoтoрни и прoмoтивни фeстивaл eврoпскe филмскe културe и умeтнoсти кojи прoмoвишe aктуeлнoсти у eврoпскoм и нeзaвиснoм прoфeсиoнaлнoм филму. То је je фeстивaл oтвoрeнe фoрмe и сaдржaja сa увeк oтвoрeним срдaчним пoзивoм свим дoбрoнaмeрницимa eврoпскoг и нeзaвиснoг филмa нa кoнструктивну сaрaдњу. (http://euroinfilm.rs/)

 

Serbia Fashion Week je једина официјална недеља моде у Србији, и највећи модни фестивал у источној Европи и организује се у Новом Саду од 2013. године. Serbia Fashion Week је дуготрајни пројекат који ради на стварању економског развоја и прилика за следећу генерацију дизајнера моде, аксесоара и текстила док се Србија припрема за интеграцију у Европску унију. Ова нова талентована генерација ће бити битна за будућа отварања нових радних места као и за економски развој земље. Serbia fashion Week је савршено “оруђе” које показује свету сву енергију, младост и ентузијазам не само својих талентованих дизајнера, већ и свог врсног стваралаштва и сектора производње. Као пословни прозор у свет, Serbia Fashion Week је савршено медијско орудје које већ помаже Србији да обезбеди њен интернационални идентитет како културног центра, тако и да промовише српску моду, аксесоаре и текстилну индустрију, производњу и туристички сектор. Национална комора за моду Србије, званични представник Србије у Европском одбору моде, организује Serbia fashion Week (www.serbiafashionweek.com).

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.