Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/10/2018
Независни експерти: одличне оцене за припрему престонице културе
12/10/2018

Нови Сад је добио одличне оцене у досадашњим припремама за 2021. годину када ће понети престижну титулу Европске престонице културе. Представљајући извештај независних експерата панела Европске комисије, као и истраживања тима за евалуацију сачињеног од независних експерата професора са Универзитета у Новом Саду, Фондација „Нови Сад 2021“ обележила је двогодишњицу од добијања титуле и најавила нове просторе и програме који ће обележити наредни период њиховог рада.

Последњи извештај панелиста независних експерата Европске комисије, из јуна месеца, врло афирмативним приступом даје позитивне оцене о напретку пројекта Европска престоница културе, истиче Вук Радуловић руководилац сектора за развој програма Фондације „Нови Сад 2021“: „Извештај упућен Новом Саду један је од најпозитивније оцењених, кажем то из искуства јер сам имао прилику да прочитам велики број извештаја и других докумената који су усмерени ка евалуацији пројеката Европске престонице културе. У извештају о нашем пројекту панелисти су истакли значајан напредак у развоју програма пројекта „Нови Сад 2021” и јасно дефинисану уметничку визију. Такође, похваљен је напредак најзначајнијих сервиса који се развијају у оквиру пројекта, попут Новосадског волонтерског сервиса, али и започетих радова у оквиру инфраструктурних пројекта. Позитивне оцене стигле су и за независност тима Фондације и тимски дух која влада међу члановима тима.”

Радуловић истиче да је оваква оцена само додатно потврђена доласком Тибора Наврачича, Европског комесара за културу, младе и образовање у Нови Сад, када је и он сам изјавио да се пројекат „Нови Сад 2021” спроводи на најбољи могући начин те нагласио да су резултати веома видљиви и то само две године од добијања ове престижне титуле. 

Доц. др Мирослав Вујичић и доц. др Сања Ковачић, испред тима за евалуацију сачињеног од независних експерата са Универзитета у Новом Саду представили су начин истраживања и рада овог тима истичући значај оваквог приступа и прелиминарне резултате истраживања локалне заједнице.

„Веома је добро да се  са процесом евалуације кренуло на време како би се јасно исказали резултати где је Нови Сад био на почетку процеса, а где ће бити после 2021. године, јер ће се тиме оцењивати значај добијања титуле за наш град. Поред дугорочног карактера, комбинације квантитативног и квалитативног истраживања и учешће мултидисциплинарног тима експерата представља додатну вредност праћења ефеката Европске престонице културе на све аспекте живота града,” рекао је професор Вујичић. Др Сања Ковачић истиче да се већ сада међу грађанима бележи јасно позитиван став о титули коју је понео наш град (више од 80% грађана), док се ефекти по град перципирају као позитивни поготово када је реч о развоју културне понуде у граду, децентрализацији културе, укључивања (партиципативности) грађана као и о развоју туризма са 96% грађана који истичу позитивне ефекте.

У новоотвореним просторијама Фондације „Нови Сад 2021“, директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић најавио је нову, кључну фазу у обнови и развоју Кинеске – креативног полиса и то симболично од 13. октобра, на двогодишњицу титуле Европске престонице културе.

„Кинеска је метафора пројекта „Нови Сад 2021“. Бавећи се чињеницама, утисци су остали у делу субјектиних интерпретација. Тако и сада, позитивне чињенице о нашем раду од стране независних експерата нама остављају само простора за утисак да смо на добром путу и да ћемо на тај начин наставити да радимо све до 2021. године,” рекао је Миленковић и најавио, поред већ отворених културних станица „Караван” и „Еђшег”, отварање културне станице „Свилара” 23. октобра ове године, али нове две културне станице „Опенс“ и „Клиса“ које ће почети са радом током 2019. године.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.