Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
ЕПК СМО МИ WE ARE ECoC

Објављено:

22/12/2020
Међусобна сарадња Новог Сада и Нове Горице на онлајн догађају „ЕПК СМО МИ“
22/12/2020

На који начин се млади могу укључити у пројекат „Европска престоница културе“, који су највећи изазови тог пројекта али и како се млади градови, кандидати могу што боље припремити за титулу Европске престонице културе – теме су о којима је било речи на вебинару „ЕПК СМО МИ“, у коме су учествовали представници Нове Горице, словеначког града који ће 2025. бити Европска престонице културе, као и представник сектора за међународну сарадњу пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, Вук Радуловић.

ЕПК СМО МИ

Радуловић је истакао своју радост због међусобне размене искуства и добрих идеја, те је овог пута ставио акценат на програмску платформу „Будућност Европе“ која развија нове приступе и програме у области дечјег и културног стваралаштва за младе.

„Изузетно ми је драго што имам прилику да представим искуства пројекта „Нови Сад 2022“ студентима у Словенији, у којој је управо прекјуче изабрана нова Европска престоница културе – Нова Горица за 2025. годину. Управо је то сврха нашег пројекта „Потенцијали”, где желимо да помогнемо новим градовима и градовима кандидатима како би се што боље припремили за титулу Европске престонице културе. Рекао бих да су искуства других ЕПК градова и сарадња са њима, након добијања титуле, имала огроман значај за успешну припрему пројекта Нови Сад 2022“, истакао је Радуловић и додао:

„Идеја нам је да подстакнемо шире учешће младих у самом пројекту и тимовима пројеката нових престоница културе. Управо је то било опредељење Фондације Нови Сад – Европска престоница културе у процесу припреме пројекта“.

Међусобна сарадња и размена идеја, свакако да су предуслов за успех.

„ЕПК СМО МИ“ је студентски догађај који се реализује у оквиру активности Факултета за туристичке студије „Туристица“, у Порторожу.

 

Фото: Јелена Ивановић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.