Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/01/2018
Градска концертна дворана у новој музичкој и балетској школи
05/01/2018

Фондација „Нови Сад 2021“ са поносом истиче резултате напретка радова на културним инфраструктурним пројектима: најава прве фазе радова у Youth Creative Polis-у и одличне динамике извођења радова на изградњи нове музичке и балетске школе са Градском концертном двораном.

Нова школа имаће капацитете за несметан рад 1.500 ученика са 200 професора у музичкој школи и 600 ученика са 60 професора у балетској. Укупне површине од 12.520м2, зграда ће имати и две концертне сале: велику Градску концертну дворану са 430 места и малу школску концертну салу са 150 места. За Нови Сад као Европску престоницу културе у 2021. години од изузетне важности је изградња капацитета за извођење културно-уметничких садржаја. Самим тим, нова Градска концертна дворана у музичкој и балетској школи представља капитални инфраструктурни пројекат, чијом реализацијом не само да испуњавамо обавезе које смо на себе преузели већ младима остављамо у легат како објекат тако и мисију стварања културних и креативних потенцијала.

Спратност нове музичке и балетске школе је у делу Балетске школе Су+П+2, у делу Музичке школе Су+П+3, а у делу Градске концертне дворане П+3. Прва фаза изградње школе са будућом најмодернијом концертном двораном финансирана је из буџета Града Новог Сада у износу од 366 милиона, вредност друге фазе радова је 820 милиона, а у трећој фази биће одвојено 700 милиона динара. Веома је важно нагласити да је испоштована планирана динамика извођења радова и да се паралелно изводе радови на конструкцији објекта, грађевинско занатски радови, део инсталатерских радова, као и радови на изградњи саобраћајница.

 

Објекат музичке и балетске школе, на Булевару цара Лазара у Новом Саду, задовољиће све светске стандарде не само када је реч о изгледу и функционалности простора, већ и квалитету градње. Основни циљ при пројектовању и изградњи школе био је висок степен енергетске ефикасности, што је условило  одабир савремених грађевинских компоненти, као што су:  топлотне пумпе, вентилисане фасаде од фибер цементних композитних плоча, нискоемисиона стакла на прозорима и стакленим зид-завесама, и разни други грађевински материјали И елементи, које ће задовољити услове за енергетску ефикасност савременог и функционалног објекта.

Капитални инфраструктурни пројекти (нова Градска концертна дворана у оквиру музичке и балетске школе, Youth creative polis, Нова места, Културне станице итд.) изграђују се у циљу проширивања и оснаживања капацитета за 2021. годину када ће Нови Сад носити титулу Европске престонице културе, и доносе промене у оквиру покренутих процеса трансформације града у боље и квалитетније место за живот.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.