Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/06/2020
„Нова места“ у Новом Саду: Почело уређење малих јавних површина
29/06/2020

Реализација 13 пројеката који су одабрани у оквиру конкурса за уређење малих јавних површина „Нова места – Микрогрантинг“ је у току, а већ су одржане четири Мобе, односно дружења са локалном заједницом и представљање нових места у њиховом крају.

У протекле две недеље представљени су пројекти на Булевару Ослобођења, у Петроварадину, на Адицама и Новом насељу који су подразумевали различите врсте мобилијара, озелењавање и уређивање простора.

„Мислим да овај конкурс доноси иновације и заиста улепшава различите делове нашег града. Организације које реализују идеје су на терену, у контакту са локалном заједницом са којом се договара шта је оно што би наше комшије, наши суграђани волели да имају у свом крају и како да га улепшају“ рекла је Јована Јарић, из Центра за мултидисциплинарна истраживања који је реализовао своју идеју на Новом насељу, у Партизанских база.

За сутра, 30. јун, заказане су две Мобе. Од 10 часова у Руменки ће бити представљен пројекат ФК „Јединство“ који подразумева постављање зелених клупа за одмор, а у 17 сати дружење ће бити на Шодрошу, где ће Еколошко удружење „Зелени Сад“ представити пројекат „Наша оаза“.

У среду, 8. јула требало је да Мобе буду организоване на Лиману 4, где је започета имплементација пројекта Креативно лиманско аутентично ново место (Народног фронта 64) и у у улици Омладинског покрета 2 где је имплементација пројекта Микро-оаза у блоку завршена, али због епидемиолошке ситуације и мера неће бити окупљања и представљања новог места.

Конкурс „Нова места – Микрогрантинг“ за уређење малих јавних површина у граду и „Зони 021“ покренут је у оквиру пројекта „Нови Сад  – Европска престоница културе“ са главним идејама укључивања локалне заједнице у уређење малих урбаних јавних простора и подизања капацитета грађана, као и заједнички рад.

Конкурс је завршен у марту 2020. али је због епидемиолошке ситуације и ванредног стања обустављена његова реализација. Резултате конкурса можете погледати на сајту „Нови Сад – Европска престоница културе.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.