Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

14/09/2017
NOVA VOLONTERSKA PLATFORMA – ZAJEDNIČKA SARADNJA DVE EVROPSKE PRESTONICE
14/09/2017

 

 

Potpisan protokol o saradnji na projektu

NOVOSADSKI VOLONTERSKI SERVIS

 

Na konferenciji održanoj danas, 14. septembra, u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, potpisan je sporazum o saradnji  na zajedničkom projektu – Novosadski volonterski servis,  između Fondacije “Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture” i Omladinske prestonice Evrope “OPENS”.

Novi Sad je do sada imao brojne volonterske akcije i projekte, međutim, volonterski servis za građane do sada nije sistemski razvijen. Iz tog razloga, Novi Sad 2021 i OPENS su zajedničkim snagama inicirale razvoj  volonterske platforme koja će biti osnova za razvoj Novosadskog volonterskog servisa, a koja će se prilagoditi potrebama organizacija i institucija, kao i potražnji volonterskih usluga stanovnika Novog Sada.

Prvi korak biće načinjen već ovog meseca – udruženje „Čepom do osmeha“ realizovaće projekat Mozaik za Ginisa na Trgu slobode 29. i 30. septembra, uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021” i “OPENS-a”. Pravljenju Mozaika priključiće se svi dobronamerni građani i volonteri, čime će biti iniciran volonterski servis, koji će Novom Sadu ostati kao legat Evropskih prestonica za buduće projekte. Na konferenciji je predstavljena ideja i cilj projekta, kao i način na koji građani i građanke mogu da se uključe u sam proces i isprate događaj na Trgu slobode.  

– Podrška akciji „Čepom do osmeha“ je primer da nešto što se započne sa entuzijazmom i što se i dalje gradi sistematično i dugoročno može da dobije mnogo širi okvir. Otuda ne treba da čudi što smo upravo ovu humanitarnu inicijativu odabrali da njihove kapacitete, ljude koji su već prepoznati kao sjajni  volonteri, uključimo u Novosadski volonterski servis – izjavio je danas na konferenciji direktor Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, Nemanja Milenković.

Koordinator OPENS 2019, Vukašin Grozdanović, istakao je da je ovo prilika da se kreira jedna dobra i kvalitetna platforma koja može postati deo mehanizama Grada, a koja će se oslanjati na dobru volju građana Novog Sada:

– Nama je izuzetno važno da se volontersko iskustvo vrednuje i prizna pri zapošljavanju i nadamo se da će ovo biti jedan od stubova Novosadskog volonterskog servisa.

Koristi od volonterskog rada ne mogu se sporiti, volonteri su širom sveta prihvaćeni kao najvažniji resurs za sprovođenje društvenih promena. U prilog tvrdnji da građani shvataju značaj volontiranja, govori i činjenica da u Evropi volontira više od 100 miliona ljudi, od toga u Poljskoj 18 % stanovništva, u Irskoj i Nemačkoj više od 33%. U Velikoj Britaniji, gde volontira 38% stanovništva, godišnja vrednost državnih prihoda od volonterskog rada dostiže čak 7,9% (na jednu funtu uloženu u volonterski rad, u državnu kasu se vraćaju čak tri).

U realizaciji evropskih prestonica volonteri imaj veoma važnu ulogu, a statistike pokazuju da značajno doprinose promociji i uključivanju građana u realizaciju programa, bilo da je prestonica kulture ili mladih u pitanju. Primera radi, Liverpul je 2008. godine na realizaciji titule Evropske prestonice kulture angažovao čak 10.000 volontera.

Upravo zbog ovakvog sistemskog pristupa u prvoj fazi razvoja volonterskog servisa angažovani su stručnjaci sa velikim iskustvom u ovoj oblasti koji će od septembra do decembra meseca 2017. godine predložiti model funkcionisanja ove platforme a zatim i sprovesti 5 konsultativnih sastanaka /okruglih stolova sa različitim organizacijama, institucijama i pojedincima koji aktivno sprovode volonterske projekte i akcije u Gradu. Nakon konsultativnih procesa, simbolično 5. decembra na Međunarodni dan volontera, održaće se konferencija na kojoj će biti predstavljen model platforme i primeri dobre prakse iz zemlje i inostranstva.

Prvi pozivi za volontere biće upućeni početkom sledeće godine.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.