Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/11/2017
Фондација „Нови Сад 2021“ у припремама за новогодишњи дочек
03/11/2017

Нови Сад, Европска престоница културе за 2021. годину, у новогодишњој ноћи промениће свој изглед уз помоћ светлосно-визуелне продукције, најављено је данас на конференцији за новинаре одржане у Градској кући у Новом Саду. Уметнички концепт дочека предстојеће 2018. године поверен је ауторском тиму редитеља, сценографа, дизајнера светла и видео-уметника пред којима је задатак да у новогодишњој ноћи оживи центар Новог Сада. Редитељка уметничког концепта, Маргарет Табороши задужена је да режира овај визуелни перформанс, за магију светлосних ефеката биће задужена Милица Стојшић, а специјално дизајниран ватромет само за Нови Сад и прве минуте нове године приредиће лично принц Ђорђе Карађорђевић и Мајк Кнокс, који украшавају неба широм света.

Фондација „Нови Сад 2021“ као организатор предстојеће новогодишње прославе поклониће Новосађанима и гостима Новог Сада дочек са најразноврснијим уметничким програмом, када ће на четири локације наступити више од 50 извођача. На главном новосадском тргу наступиће великани домаће и регионалне сцене: „Плави оркестар“, С.А.Р.С. и Дарко Рундек, док нас на Тргу републике очекују концерти бендова најразличитијих жанрова, од тамбурице до џеза, али и велики број аниматора, акробата и жонглера. Музичку чаролију на Тргу републике обојиће и локални аутентични ресторани са својом гастрономском понудом, као и локални произвођачи занатског пива и домаћих пића са Фрушке горе. Љубитељи електронске музике уживаће и ове године уз неке од најбољих домаћих и страних извођача у Студију М и то на две бине, док ће бајковита Ледена шума у Дунавском парку бити зимска радост за најмлађе уз посебан дневни програм с аниматорима, наступима дечјих хорова и бројним другим садржајима.

У оквиру реализације пројекта дочека 2018. године, Фондација „Нови Сад 2021“ за суграђане припрема садржајно богат програм, али са задатком да у међусекторској сарадњи кроз симбиозу маште, покрета и савремене сценске технике, повеже музику и визуелне уметности, ди-џејинг и ви-џејинг, дизајн светла и звука, редитељске и филмске способности појединаца, али и институција.

– Концепт смо креирали вођени визијом да ће спој различитости сектора, жанрова, припадности, порекла, те знања и вештина, представити интеркултуралност као суштинску вредност Новог Сада. Управо ће овај спој објединити процес креирања и продукције савршеног новогодишњег доживљаја за све наше суграђане и госте из региона – истакао је Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад 2021“.

Циљ Фондације „Нови Сад 2021“ је да увођењем нових светских трендова у домаћој креативној индустрији поставља нове стандарде у реализацији догађаја и буде пример добре праксе за све актере на нашој сцени.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.