Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/10/2019
Новембар у Новом Саду месец јапанске културе
30/10/2019

Новембар ће у Новом Саду обележити долазак иностраних уметника, сарадња са независном локалном сценом, различите врсте уметности и то све из Јапана, јер почиње месец јапанске културе у оквиру програмске платформе „Друга Европа“!
Нови Сад, као будућа Европска престоница културе, наставља пријатељске везе, које су до сада већ довеле до многобројних пројеката, у оквиру којих јапански и српски уметници и радници у култури размењују искуства и остварују партнерства. Управо кроз платформу „Друга Европа“, која се бави другачијом, скривеном, мањинском културом, сада се представља друга култура, језик, уметност – други континент.

Јапанско – српски фестивал филма први пут у Новом Саду
Културна станица Свилара овог викенда, 2. и 3. новембра биће локација за Јапанско-српски фестивал филма, који је по први пут у Новом Саду, захваљујући сарадњи организатора фестивала и тима „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Тема овогодишњег фестивала је „Ствараоци и дела“, а Новосађане очекују краткометражни филмови јапанских и српских аутора и филмови настали на овим подручјима, што омогућава повезивање две земље и њихових култура.
Програм ће бити отворен у 18 сати радионицом „Изазивање креације” аутора Марка Нектана. У 18.30 почиње први филмски блок и биће приказана три филма: „Autumn Waltz“ Огњена Петковића, „No one but I know“ Даисуке Камијо и „Tvo Grim Ravens“ Михајла Драгаша, који ће након пројекција одговарати на питања публике. Посетиоци ће имати прилике и да погледају изложбу „Записи пред сан“ младе уметнице и витешкиње ТКВ, инспирисане књигом Sei Šonagon „Записи пред сан“, дворске даме царице Садако из периода Heian – златног доба јапанске културе. Више информација о изложби можете пронаћи и овде.
Другог дана, поред регуларног филмског блока, биће приказана специјална „JSFF international” селекција, затим следи трибина на којој ће ауторка првог српског кувара на јапанском, Јелена Јеремић, причати о својим искуствима у Јапану.
Ревијални део фестивала организује Cultcrave уз подршку пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Више информација о ЈСФФ можете пронаћи и овде

Сарадња новосадске независне сцене и уметника из Јапана
Резиденцијални програм „Уметник у гостима“ (Plants AiR) у новембру у Нови Сад доводи многобројне јапанске уметнике, који ће се повезати са независном локалном сценом.
Већ 5. новембра, у 18 сати, у културној станици Свилара биће организовано Вече слем поезије, које комбинује перформанс, интеракцију и такмичење и враћа поезију њеним коренима, усменој књижевности, где публика заузима главну улогу. Вече са јапанским песницима организују Артбоx и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, а представиће се слем – трио Kujiru Sakisaka, Joha Tachibana и Kohta Nagasava.
У сарадњи „Нови Сад 2021“ и Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ) током новембра гост Новог Сада биће визуелна уметница, Mariko Hori. Она ће у току своје посете имати неколико гостовања на Академији уметности. Резултат ће бити изложба уметничких радова насталих за време резиденције.
Сарадњу са ваинституционалном локалном сценом, у оквиру свог боравка у Новом Саду пред крај месеца, оствариће и кореографкиња и плесачица, Yoko Koike, чланица NBA Ballet Company, као и визуелна уметница, Yuuki Horiuchi.
У Новом Саду боравиће и списатељица, Mizuki Misumi, која се бави и дизајном и инсталацијом. Иза себе има 11 књига, од којих је девет збирки поезије, роман и колекција есеја, а Нови Сад ће јој бити инспирација за нова дела.
Резиденцијални програм „Уметник у гостима“ (Plants AiR) има за циљ повезивање локалне, европске и светске уметничке и културне сцене, едукацију, размену искустава међу уметницима и организацијама. Кроз овај програм „Нови Сад 2021“ подржава новосадске уметнике да реализују одлазеће резиденције, али омогућава и страним уметницима да дођу у Нови Сад.
Сви пројекти подржани су од стране организације ЕУ-Јапан Фест, која уско сарађује са градовима-престоницама културе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.