Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/10/2019
Нови Сад 2021 као мост у јачању културне сцене
23/10/2019

Повезивање ванинституционалне сцене и установа културе кроз просторе и програме је један од главних циљева пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Овог пута тај пројекат је спона између једне од најстаријих културних установа у Србији – Српског народног позоришта и филмског фестивала „Cinema City“, у оквиру дводневног фестивала „Cinema Now“, чиме се кроз повезивање различитих актера, простора и програма, најстарији део Новог Сада, Алмашки крај, приказује као нови културни кварт.
„Обнављање културно-историјског и индустријског наслеђа, попут Подграђа Петроварадинске тврђаве, индустријског комплекса „Петар Драпшин“ односно такозване Кинеске четврти, културних станица Еђшег и Свилара јесте важно, али је још важније да то што обновимо ставимо у функцију културе. Развојем публике, повезивањем различитих културних актера и њиховом подршком, ми не само да јачамо читаву културну сцену, ми потврђујемо да већ сада култура постаје начин живота у Новом Саду“ рекао је директор „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.

Ново издање филмског фестивала „Cinema City“ – „Cinema Now“ биће 26. и 27. октобра у простору некадашње фабрике за бојење свиле, која је пре тачно годину дана претворена у културну станицу Свилара.
„Ово је почетак једног новог циклуса за нас. Откривали смо по граду шта се дешава, тражили локацију за фестивал и јако нам се допао простор Свиларе. Не тако давно овај простор је био руина, за који већина људи није била свесна да постоји, а кроз транформацију која се десила Свилара функционише већ годину дана и простор је заиста мултифункционалан и ми смо пожелели да баш овде радимо фестивал. Претворићемо ову зграду у мултиплекс посвећен уметничком филму“ рекао је директор филмског фестивала „Cinema City“, Милош Игњатовић, на конференцији за медије одржаној у Свилари.

Своја врата отвориће и простор Српског народног позоришта – Кожара, преко пута културне станице Свилара, који ће бити главна локација са 350 места.
„У нашем простору, који сада уступамо за фестивал, је заправо фундус, односно велика радионица где се производе представе, велики декор за балет и оперу, тако да тај простор до сада није био намењен јавности, али смо зато желели да одшкринемо врата да публика види како то изгледа и како настају велике представе “ изјавио је на конференцији за медије управник Српског народног позоришта, Зоран Ђерић.

Улаз на фестивал се неће наплаћивати, а за пројекције филмова може се резервисати место унапред преко Gigstix.cоm, као и у Свилари и Кожари пред пројекције уколико остане места, како би се избегле гужве.
Нови формат фестивала ове године део је програмског лука „Друга Европа“, који ће, у духу припрема Новог Сада као Европске престонице културе, до 15. децембра представити другачију, скривену, мањинску, храбру и изазивачку културу и уметност.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.