Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/06/2019
„Нови Сад 2021“ на 46. Инфант фестивалу доноси интердисциплинарни театар и плесни перформанс
19/06/2019

У сарадњи две Европске престонице културе, Новог Сада и Матере, на Интернационалном фестивалу алтернативног и новог театра – Инфант 29. јуна биће изведена представа „Human shame“ („Људска срамота“) у 21 час у Позоришту младих. Улаз је бесплатан.

Представа, на којој су радили уметници окупљени око #рететеатро41, истражује тему стида и срамоте, како оних личних, тако и колективних. Представа је интердисциплинарног карактера и повезује плес и глуму, а већим делом је инспирисана причама затвореника, који се на различите начине суочавају са стидом. Покрећу се питања срамоте коју појединац осећа из различитих разлога – због свог изгледа, породице, порекла, неуспеха, различитости…
Представа се поиграва изненадним елементима и контактом са публиком, истражује концепт индивидуалног и заједничког перформанса, претвара тело у причу.
Свака изведба представе разликује се у зависности од места и публике којој се приказује.

„Happy Manif: Сунчана страна плеса“ – да публика постане извођач

Два новосадска парка, Футошки и Дунавски у недељу 30. јуна претвориће се у подијум за плес.

Без обзира да ли сте се некада бавили том врстом уметности или само уживате да се препусте музици и покрету, сви су добродошли да учествују у плесном перформансу „Happy Manif: Сунчана страна плеса“ у оквиру фестивала Инфант, у сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Француског института у Србији. Догађај је бесплатан, а програм је прилагођен за децу старију од 7 година уз присуство родитеља.

У два термина, од 10.30 у Футошком парку и од 18.30 у Дунавском парку, гостујући кореографи Давид Ролан и Валерија Ђуга водиће тај перформанс тако што ће позивати публику да им се придружи у плесу, следећи инструкције на српском језику које слушају преко слушалица, опонашајући покрете једног или другог кореографа.

Плешући, учесници ће заправо уживати у природи и успоставити везу са њом, што је један од циљева плесног перформанса „Happy Manif“ који се увек одиграва у природном окружењу – парковима, шумама, на пољима. Перформанс ће, публику која постаје извођач, повести кроз историју плеса, од класичног балета до савременог плеса.

Ово гостовање се реализује уз подршку програма Театроскоп, чији су оснивачи Француски институт, Министарство културе Републике Француске и Министарство за европске и спољне послове Републике Француске.

Више информација можете пронаћи на линковима: https://bit.ly/2XZMQWz и https://bit.ly/2X4sY88 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.