Објављено:

24/06/2019
Нови Сад 2021 на ОПЕНС Youth fair-u: Где ћете бити 2021?
24/06/2019

Да ли знате где ћете бити и шта ћете радити 2021. године? Шта ће бити те године у Новом Саду и зашто ће тај град бити центар културе у Европи и дестинација коју никако не треба заобићи? Ко стоји иза припреме Новог Сада за 2021. и шта подразумева пројекат „Нови Сад 2021“?


Одговоре на та, али и друга питања која имате, добићете у оквиру регионалног сајма омладинског туризма, ОПЕНС Yоuth fair-а, на ком ће, ове године, свој програм имати и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ 2. и 3. јула.

„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ отвориће врата својих просторија у Аполо центру (Трг слободе 3) са жељом да се више приближи Новосађанима, чује њихове сугестије и представи своје активности. Оба дана програм ће почети у 18 часова и све активности биће бесплатне, а очекују вас – квиз, виртуелна вожња бициклом, добра музика и интересантан перформанс који ће „предвидети“ будућност.

Виртуелна путовања кроз град
Посетиоци ће имати прилике да се провозају виртуелним бициклом и завире у старо језгро Новог Сада, упознају се са његовим знаменитостима и културним наслеђем. „Вожња“ креће од куће наше научнице Милеве Марић Ајнштајн, затим кроз сам центар града, преко Кеја, па све до Подграђа Петроварадинске тврђаве.
Како ће изгледати будући Креативни полис, односно такозвана Кинеска четврт, шта ће обухватити и зашто ће бити важно посетити га 2021. имаћемо прилику да видимо кроз виртуелну „шетњу“, која ће такође бити организована у просторијама „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у Аполо центру.

Колико знамо о Европској престоници културе?
Колико смо уопште упознати са пројектом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“? На који начин свако од нас може да се прикључи и учествује у креирању културних садржаја? Које су активности реализоване и шта нас још очекује да бисмо спремно дочекали годину титуле – 2021?
На та и многа друга питања одговараће волонтери, а одговоре могу да дају и сви који дођу у Аполо центар, у оквиру квиза који ће се бавити пројектом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. За најбоље су припремљене и награде.
За квиз није потребно посебно предзнање, већ је циљ да се грађани више упознају са пројектом ЕПК 2021, људима који раде на пројекту и активностима које су битне за све грађане Новог Сада.

Да ли желите да знате шта ћете радити 2021. године?
Макар једном у животу смо пожелели да знамо шта нас очекује у будућности и да предвидимо неке ситуације. Управо то омогући ће интересантан перформанс који вам може наговестити где ћете бити 2021. године. Перформанс под називом „Да ли желите да знате шта ћете радити 2021. године?“ извешће наша глумица Соња Лештар, од које можете сазнати шта вас чека за две године, макар када су у питању културни догађаји и манифестације.
Чланови екипе која ради на пројекту „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ побринуће се и за музички програм у њиховим просторијама, који ће пратити догађаје 2. и 3. јула.

Регионални сајам омладинског туризма, Yоuth fair, окупља најатрактивније омладинске дестинације Балкана (као и фестивале, клубове, центре за екстремне спортове и многе друге неоткривене атракције региона), туристичке организације и туристичке агенције које се баве промоцијом омладинског туризма као и невладине организације које се баве регионалним повезивањем младих на подручју Западног Балкана. Циљ сајма је да се кроз заједничку регионалну иницијативу Балкан позиционира као једна од најатрактивнијих дестинација за младе на свету.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.