Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
вебинар

Објављено:

25/07/2019
Нови Сад 2021: позитивни коментари стижу и од независних експерата
25/07/2019

Осим увелико приметних промена у културном екосистему града и позитивних реакција актера на културној сцени, добри коментари за пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ стижу и од стручњака из европских институција – Европског парламента, Европске комисије, Савета Европе и Одбора регија.


Након Другог мониторинг извештаја који је Европска престоница културе поднела у мају ове године, оцене стручњака изузетно су позитивне: „Напредак у односу на претходни извештај је обећавајући“, један је од коментара које је пројекат „Нови Сад 2021“ добио у Извештају експертске комисије ЕПК који је објављен на сајту Европске комисије.

„Европска комисија врло позитивно је оценила укључивање различитих актера представника културне сцене, програме развоја капацитета културне сцене и подршку коју пројекат „Нови Сад 2021“ у том контексту пружа, припрему петогодишњих стратешких планова културних установа, европску димензију која је постала веома видљива. Речи хвале имали су и за програмску структуру, као и за инфраструктурне пројекте, с обзиром на то да су неки од њих већ започети, а други теку у предвиђеним роковима“, рекао је Вук Радуловић, руководилац сектора за развој програма „Нови Сад 2021“.

Радуловић додаје да су препоруке упућене Новом Саду као Европској престоници културе углавном општег карактера – унапређење европских димензија програма, што је обавеза свих Европских престоница културе, шире укључивање уметника и уметничке сцене у нове позиве и конкурсе, као и укључивање мањинских заједница, пре свега Рома, на чему се већ ради покретањем нове културне станице Клиса.

„У самом документу представници Европске комисије изражавају своје задовољство напретком пројекта „Нови Сад 2021“. Уколико се овај извештај упореди са извештајем других Европских престоница културе јасно је видљиво да се у другим извештајима одређене препоруке понављају, док у нашем тога нема. То је добар сигнал, то значи да смо препоруке применили. Од самог почетка број препорука мониторинг извештаја се рапидно смањује и у овом тренутку ми имамо шест препорука за унапређење пројекта што је три пута мање у поређењу са неким Европским престоницама културе“, додаје Радуловић.

Од усвајања новог система оцењивања Европских престоница културе 2015. године само три града (од 12 престоница културе) у овој фази припреме имала су број препорука као Нови Сад – Вроцлав 2016, Валета 2018 и Ливарден 2018, што је још један показатељ да је Нови Сад на добром путу у припреми за годину титуле.

Извештај је редовна активност коју Европске престонице културе подносе сваке године о предузетим активностима у претходном периоду, који се потом разматра од стране 10 експерата панела Европске комисије. Тим који ради на пројекту „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ представио је резултате досадашњих активности, као и планове за даљу стратегију културног развоја града, у оквиру Панела одржаног почетком јуна у Темишвару, где су такође извештаје поднели и Темишвар и Елефсина. Претходна евалуација пројекта „Нови Сад 2021“ реализована је пре тачно годину дана и тада је Нови Сад добио одличне оцене за припрему овог важног пројекта за град, а овогодишња евалуација пројекта потврђује и званично да је Нови Сад на добром путу ка 2021.

Како ће бити примењене препоруке из последњег извештаја у будућим престоницама културе за 2021. годину, Европска комисија имаће увид на јесен 2020. године за када је заказан трећи мониторинг. Након ове евалуације биће познато и да ли ће „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ добити и престижну награду „Melina Mercouri“ која се додељује успешним Европским престоницама културе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.