Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/10/2016
„Novi Sad 2021“ promovisan na Sajmu turizma
03/10/2016

Broje se poslednji dani do finalnog predstavljanja u Briselu, 13. oktobra, kada će se znati da li će Novi Sad, kao prvi grad van Evropske unije, postati Evropska prestonica kulture 2021. godine.
Još jedna u nizu brojnih promocija na kojima je predstavljen projekat „Novi Sad 2021“, kojim Grad Novi Sad konkuriše za tu prestižnu titulu, održana je na 49. međunarodnom SAJMU TURIZMA u Novom Sadu. Predsednik Organizacionog odbora „Novi Sad 2021“, Nemanja Milenković predstavljajući projekat rekao je da od oko 105.000 evropskih gradova tek 60-ak gradova je, u poslednjih 30 godina, bilo počastvovano time da nose titulu Evropska prestonica kulture.

fotka-nemanja
– Ukoliko bi Novi Sad postao Evropska prestonica kulture imao bi, između ostalog, čast da se nađe u krugu tih privilegovanih 60-ak gradova Evrope. Dobijanje te laskave titule istorijskim uspehom smatraju i svi gradovi koji su do sada imali priliku da budu izabrani da predstavljaju evropske kulturne centre na godinu dana – izjavio je Milenković naglašavajući da su svi ti gradovi tokom tih godinu dana doživeli, svaki na svoj način, mali preporod i transformaciju.
Prema njegovim rečima, Novi Sad je, na kulturno i turističkoj mapi, već prepoznat širom Evrope zahvaljujući EXIT-u, jednom od najboljih evropskih muzičkih festilava, ali bi „snažan vetar u leđa“ za još veću prepoznatljivot i atraktivnost predstavljala i titula Evropska prestonica kulture.
– Ta titula nije samo kulturološkog karaktera, mada svakako jeste, ona je i podstrek koji transformiše grad i u socijalnom, i u političkom i u ekonomskom smislu. Kada kažem ekonomskom pre svega mislim turističkom smislu, jer postaje destinacija koju turisti rado posećuju tokom trajanja projekta, ali i godinama kasnije. Indirektno i dugoročno gledano to je i grad u koji su investitori raspoloženi da investiraju– kazao je Milenković i kao primer naveo grupu kineskih investitora koji su, prilikom odabira destinacije gde bi uložili novac, prvo obišli gradove Jugo-istočne Evrope koji su bili ili će biti Evropske prestonice kulture.
On tvrdi da Novi Sad zahvaljujući ljudskom kapacitetu i projektu „Za nove mostove“ na neki način već i jeste Evropska prestonica kulture, a svakako to iskreno želi da bude.
– Nadam se da smo na dobrom putu da se to desi. Ako budemo izabrani za Evropsku prestonicu kulture to će biti istorijska pobeda za Novi Sad – istakao je Nemanja Milenković i uputio poruku Novosađanima „držite nam fige 13. oktobra u Brisleu“.
Direktor Turističke organizacije Novog Sada Branislav Knežević najavio je na Samu turizma da će polovinom novembra biti poznato i da li će Novi Sad 2019. godine biti Evropska prestonica mladih.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.