Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/04/2021
Нови Сад пружа подршку Будви у кандидатури за титулу Европске престонице културе
20/04/2021

Поводом жеље Будве да се кандидује за Европску престоницу културе за 2028. годину, са још три општине у Боки Которској, представници Општине Будва посетили су Нови Сад како би се састали са градоначелником Новог Сада, Милошем Вучевићем и директором Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немањом Миленковићем.

Будући да је Нови Сад град који је показао да је достојан ове престижне титуле, градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић исказао је спремност да сва стечена знања стави на располагање како би се Будва, Тиват, Котор и Херцег Нови припремили за тај процес, на најбољи могући начин.

„Сада смо још искуснији него пре седам година кад смо били на самом почетку. Разговарали смо о конкретним стварима, а директор наше Фондације, Немања Миленковић ће им показати два значајна инфраструктурна и програмска пројекта, а то су Културна станица Свилара и Кинеска четврт, односно Креативни дистрикт. Деловало је нестварно и многи нису веровали да ћемо успети, а данас недостаје простора да примимо све који су заинтересовани. То су наши искрени пријатељи и имају нашу пуну подршку“, нагласио је градоначелник Вучевић.

Председник Општине Будва, Марко Царевић подсетио је на то да су Нови Сад и Будва градови побратими од 1995. године, те да је ова тродеценијска сарадња између градова, увек била континуирана.

„Овде смо да бисмо учили од успешних и да онда мењамо Будву и Боку Которску, а култура је темељ на којем то треба да се одвија. Желимо да, уз подршку Новог Сада, и ми добијемо тако важно европско признање. Обилујемо великом културном баштином која није довољно валоризована и представљена јавности“, рекао је председник Општине Будва Марко Царевић.

Директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ Немања Миленковић истиче да уколико желимо да успемо, морамо мењати сами себе, те да у том смислу, Будва мора бити спремна да се мења, отвара и дубоко промишља о свом граду.

„Ми смо морали да промислимо како изгледа Нови Сад 2022. године, из перспективе 2014. године. Исти је случај са Будвом која себи такође мора да постави питање: Ко је Будва 2028. године? – то су тешка питања, али веома значајна која се овим процесом, на јединствен начин, формирају. Када урадите десетогодишњу стратегију града која је једна од обавезујућих ставки за кандидатуру, то значи једно дубоко промишљање о свом граду, о преиспитивању његовог идентитета и визије у ком правцу идете“, истакао је Миленковић.

Овим поводом представници Будве обишли су Креативни дистрикт на Великом Лиману, те Културну станицу Свилара, која је део мреже културних станица – јединственог модела културе, који је настао као резултат пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“. Како наводе челници Будве, ова престижна титула ће укључити и промовисати будванску и бокељску историју и традицију као нешто аутентично, а истовремено окренуто савременим изазовима и тенденцијама.

 

Фото: В. Величковић

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.