Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
oni žive, kampus

Објављено:

08/10/2021
Шест деценија новосадског кампуса: Нови Сад део међународног пројекта „Они живе“
08/10/2021

Пројекат „Они живе – студентски животи откривени кроз контекстуалне уметничке праксе“ почео је са реализацијом у септембру и трајаће до 30. априла 2022. године, као део званичног програма Европске престонице културе.

Пројекат обухвата архивску обуку, прикупљање и дигитализацију фотографског материјала о студентском животу у новосадском студентском кампусу од 1961. до данас. Паралелно са тим биће обухваћене и активности двоје уметника-кустоса Бојане Кнежевић и Владимира Бјеличића, који ће са садашњим студентима изводити партиципативне пројекте, уз укључивање у своја уметничка дела.

Сви бивши и садашњи студенти позвани су да учествују и допринесу пројекту, а више информација можете пронаћи на Фејсбук страници Студентске асоцијације Универзитета у Новом Саду. Рок је 28. фебруар 2022. године.

Они живе – студентски животи откривени кроз контекстуалне уметничке праксе

На овај начин, Нови Сад се придружује међународном пројекту „Они: уживо – студентски животи откривени кроз контекстуалне уметничке праксе“, заједно са Београдом, Загребом, Мадридом, Ријеком и Подгорицом, док Студентска асоцијација Универзитета у Новом Саду постаје званични придружени партнер пројекта.

Пројекат се спроводи у сарадњи са Студентским удружењем Универзитета у Новом Саду, уз подршку Фондације „Нови Сад Европска престоница културе“.

Финална изложба биће реализована од 4. до 30. априла 2022. године, у оквиру програмског лука „Будућност Европе“, у холу Ректората Универзитета у Новом Саду.

 

Фото: Урош Дожић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.