Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
нови сад европска престоница културе

Објављено:

01/10/2021
„Нови Сад – Европска престоница културе” у финалу избора за најбољи европски тренд бренд у области културе
01/10/2021

Пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе” ушао је у финале избора за најбољи европски тренд бренд у области културе за 2021. годину, на предстојећим Наградама за европске културне брендове, које ће по шеснаести пут бити додељене у Дрездену, 11. новембра 2021. године.

У жестокој конкуренцији за најпрестижнију европску награду у области културе нашло се 110 организација, институција и културних установа из Немачке, Аустрије, Швајцарске, Белгије, Белорусије, Француске, Израела, Литваније, Русије, Србије и Холандије, а пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе” у категорији „Најбољи европски тренд бренд” такмичиће се са берлинском организацијом „Stiftung Zukunft Berlin” и дигиталном швајцарском платформом за културу „SpectYou”.

Експертски жири од 40 чланова на челу са председником др Хагеном В. Липе-Вајсенфелдом, састављен од стручњака из културе, бизниса и медија, одабрао је укупно 26 финалиста, међу којима и пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе”. Награде за најбоље културне брендове („Cultural Brand Awards”) основане 2006. године, представљају најугледније европско признање које одаје почаст културним пројектима у укупно осам такмичарских категорија.

Награде ће бити додељене истакнутим актерима и организацијама са европске културне сцене, примерима одрживог улагања у културне пројекте, иновативним образовним програмима, регионима урбане културе и културног туризма, као и најпосвећенијим културним менаџерима из целе Европе.

Поред категорије у којој се такмичи Нови Сад, награде ће бити додељене и у категоријама „Европски културни бренд године”, „Европски културни менаџер године”, „Европски културни покровитељ године”, „Европски образовни програм године”, „Европски културно-туристички регион године”, „Европска награда за урбану културу”, као и у категорији „Европска награда за одрживост тржишта културе”.

У претходним годинама, победници у категорији „Најбољи европски тренд бренд”, у којој је ове године пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе” у финалу, били су Јавна библиотека у Ослу (2020), берлински „Stegreif” оркестар (2019), музеј „State Art Collections” из Дрездена (2018), те воз културе Берлин-Вроцлав (2017).

Фото: Јелена Јовановић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.