Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/10/2019
Нови Сад 2021: Студенти и средњошколци селектори новог позоришног фестивала УПАД
31/10/2019

„За мене је позориште сусрет са стварношћу. Ја се са одабиром ових представа могу укључити у друштво“ тако нови позоришни фестивал у Новом Саду – УПАД, који је синоћ почео представом „Наши преци једите са нама“, коментарише селекторка Марија Ђурђевић, студенткиња пословне психологије.

Она је једна од 15 младих селектора УПАД фестивала који у фокус ставља друштвену инклузију и развој публике из маргинализованих група, брише границе између професионалног и омладинског, институционалног и ванинституционалног театра. Фестивал покреће Студентски културни центар Нови Сад, а део је европског пројекта „Be specACTive“, чији је главни циљ развој публике односно креирање такозваних „активних гледалаца“ или „селектора“.
„Овај фестивал нама младима пружа прилику да делујемо у нашем граду, сада и овде, да направимо неке промене које ће утицати на све нас као друштво, да дођемо до нечег квалитетног и доброг“ прича Ђурђевић, која се у селекцији, са својим колегама, трудила да истакне омладински театар, те ће у оквиру фестивала 8. новембра бити одиграна представа гимназије из Лебана „Мртво море за почетнике“ у гимназији Лаза Костић, а 5. новембра представа „Талас“ у Новосадском позоришту, где се изводе и све остале представе.

Фестивал, који даје предност младима, њиховим идејама, ставу и мишљењу, долази у тренутку припреме Новог Сада за годину титуле Европске престонице културе што је добра прилика да млади утичу на „буђење“ културне сцене, како истичу селектори.
„С једне стране људи су овде жељни да виде неке новитете, а са друге стране, ми млади смо заиста срећни што можемо да учествујемо у таквим пројектима и фестивалима и на неки начин, бар што се тиче културе, креирамо простор у Новом Саду“ каже селекторка Ивана Стојановић, мастер студенткиња архитектуре и урбанизма. Осим укључивања у креирање позоришне сцене будуће Европске престонице културе, фестивал креира и критичко мишљење младих, како каже Ања Пејиновић, студенткиња журналистике. Свако од младих селектора имао је неколико предлога за представе, међу којима је на крају изабрано седам друштвено ангажованих, које чине репертоар првог фестивала УПАД.

„Истраживали смо сваку представу, желели смо да оне оставе утисак, да се о њима прича. Након сваке представе имамо дебату са глумцима, редитељима и публиком. На тај начин желимо да градимо критичко мишљење код младих. Чини ми се да су они маргинализовани и да се не питају много, зато их ми сада питамо“ прича Пејиновић о селекторском задатку. Кроз фестивал УПАД, као и сам пројекат „Be specACTive“, имплементирају се и европске вредности, као и добра пракса, што је контекст припреме и развоја капацитета за програме 2021. када ће Нови Сад бити Европска престоница културе, каже уметнички координатор пројекта, Бојан Милосављевић.
„Пројекат „Be specACTive“ је четворогодишњи пројекат финансиран кроз програм Креативна Европа, где је укључено 19 партнера из 15 европских држава, као што су фестивали у Даблину, у Гетеборгу, Универзитети у Барселони и Монпељеу, дакле релевантне културне и образовне институције. То је једна пракса коју је фестивал Kilowatt из Италије развио и коју ми покушавамо да имплементирамо овде, а која се истовремено примењује у 15 других европских градова“ рекао је Милосављевић.

Европски пројекат „Be specACTive“ финансијски је подржан од Министарства културе Републике Србије и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Програм фестивала УПАД можете погледати овде

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.