Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/06/2019
Нови Сад и Темишвар удруженим снагама на путу ка 2021.
05/06/2019

Две Европске престонице културе 2021, Нови Сад и Темишвар, потписали су споразум о сарадњи како би удружили своје ресурсе, разменили искуства, превазилазили препреке и заједнички радили на пројектима, а све у циљу што боље припреме за 2021.

Приликом посете тима „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Темишвару 3. и 4. јуна два града резимирала су досадашњи рад на пољу културе и сарадњу, која је већ у неким областима остварена, али и постигли договор о активностима које ће допринети припреми за годину титуле у оба града.

Како би унапредили и обогатили културне сцене, Нови Сад и Темишвар наставиће размену уметника и радника у култури, која се и до сада реализовала веома успешно, а у плану је и организација семинара, обука, манифестација, као и покретање заједничких пројеката и радионица. Један од тих пројеката је Пут циркуса, у оквиру ког ће се радити на јачању независне циркуске сцене и организовању заједничких манифестација, као и пројекат Мали грантови који је намењен независној и ванинституционалној уметничкој и културној сцени са територије Новог Сада и Зоне 021. У оквиру тог пројекта ће бити организовани заједнички наступи, изведбе, изложбе, представе, као и умрежавање са другим организацијама или укључивање у постојеће мреже организација.

То је значајно за уметнике и културне раднике како би сви они, који креирају културне садржаје у будућим престоницама културе, стицали искуства, развијали нове идеје, добијали простор да граде културну слику свог града.

Сарадња има европску димензију, с обзиром на то да и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и удружење „Темишвар 2021“ желе да заједнички појачају сарадњу са међународним организацијама у области културе и образовања.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.