Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

09/08/2019
Нови Сад 2021 „лабораторија за иновације у туризму“
09/08/2019

Трансформативни туризам у Европским престоницама културе (Transformative Tourism across European Capitals of Culture – Traces) је пројекат који има за идеју подстицање културног туризма као основе за одрживе престонице културе и након године титуле. У спрези са креативним индустријама, кроз иновације у туризму и промену перцепције од класичног ка тзв. „трансформативном туризму“ тј. окретању са једноставних туристичких искустава ка, такорећи, интерактивном туризму, престонице културе кроз овај пројекат проналазе иновативне начине да посетиоци ових градова постану учесници-креатори самог искуства.

„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ од сада је део европске мреже партнера (између осталих ту су и Матера 2019, Ријека 2020, Кошице 2013, Ливарден 2018, Сан Себастијан 2016, Рур 2010, Универзитет у Ријеци, Матерахаб…),  на пројекту „Traces“ чиме постаје још једна „лабораторија за иновације у туризму“.

Пројекат се имплементира се у оквиру COSME програма Европске уније, чији је циљ да помогне раст малих и средњих предузећа и јача њихову конкурентност и одрживост. Пројекат нуди креативни, вишеслојни и прилагођен културни туризам кроз Европске престонице културе, који омогућава престоницама културе да искористе легате својих активности.

Циљеви пројекта су: диверсификација транснационалне туристичке понуде, промоција синергија између туризма и привреде, обезбеђивање јаке европске димензије, понуда новог и креативног наратива за Европске престонице културе, организација тројног оквира за планирање (акциони план, пословни план и систем индикатора).

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.