Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/12/2018
Нови Сад – мост у обнови и развоју културног наслеђа
07/12/2018

„Управљање историјским градским пределима – перспективе и потенцијали за градове у Србији“ назив је семинара одржаног у Новом Саду у новоотвореној културној станици „Свилара“, обновљеном објекту индустријског наслеђа у оквиру пројекта „Нови Сад 2021- Европска престоница културе“.  У склопу припрема за ову престижну титулу, Нови Сад се показао као добар домаћин, али и пример и инспирација за остале градове, како у Србији тако и у региону. Повезујући теорију и праксу из земље и иностранства, Нови Сад је обновио и наставља да обнавља неке од својих најзначајнијих објеката културног наслеђа.

„Желимо да све те добре примере на којима радимо, не само у домену обнове, већ и даљег развоја кроз различите моделе управљања, поделимо и са другим градовима у Србији. Засновани на европским стандардима, а прилагођени нашим правним и културолошким  оквирима и могућностима, верујемо да су то успешни модели који би остали заоставштина пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, истакао је директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић.

Историјски градски предео: кључни концепти, приступи и примери добре праксе  представила је др Јонћа Еркан, ауторка награђиваних истраживања и пројеката у домену ревитализације културног наслеђа градова.

 „Приступ „управљања историјским градским пределима“ је изузетно актуелна тема на међународној сцени. Овај приступ говори нам о томе да је културно наслеђе градова основ за друштвени, образовни, културни и економски развој, те да се у политикама и праксама очувања културног наслеђа морају ангажовати различите струке, ресори и грађани.“ – истакла је Ерканова.

У години Европског културног наслеђа, Фондација „Нови Сад 2021“  ставила је  акценат на уређење Подграђа, али и даље обнове и развоја Петроварадинске тврђаве. Пројекат „Случај Петроварадин: Управљање историјским градским пределима“, реализовали су  Европа Ностра у сарадњи са Заводом за заштиту културних споменика Новог Сада и ТИМС-ом, а уз подршку Фондације „Нови Сад 2021“. Пројекат је обухватио четири сегмента кроз које су стручњаци, заједно са активним организацијама и грађанима и кроз низ истраживања и едукативних активности дискутовали о моделу управљања овим културним добром и привођењу његовој намени.

Генерална секретарка организације Европа Ностра у Србији, Вишња Кисић каже да је Пројекат „Случај Петроварадин“ ставио рефлекторе на Петроварадинску тврђаву као изузетно вредно и комплексно културно наслеђе, и по први пут тврђаву посматрао кроз призму „управљања историјским градским пределима“.

„У едукативним и истраживачким активностима пројекта „Случај Петроварадин“ учествовало је преко 120 стручњака из земље и света – конзерватора, архитеката, етнолога, урбаниста, социолога, археолога, економиста, туризмолога – представника установа, јавних предузећа, организација цивилног друштва, привреде, универзитета. Као резултат, ишчекујемо и публикацију Досије Петроварадин, коју припремамо почетком следеће године, а која ће обухватити сва истраживања, пројектне идеје и препоруке за овај важан културно-историјски предео.“- додаје Кисићева.

Добар пример подграђа Петроварадинске тврђаве која ће после 300 година заблистати новим сјајем, Фондација „Нови Сад 2021“ примењује и на друга велика новосадска културна добра. После 200 година, ново рухо добила је некадашња фабрика свиле, данас Културна станица Свилара, а после 100 година уређује се некадашњи индустријски комплекс „Петар Драпшин“, Новосађанима познатији као Кинеска. Први пут Нови Сад добија градску концертну дворану, а после 100 година музичка и балетска школа добијају стално пребивалиште. Не мање важно, Трг слободе, после 70 година, добија нови изглед уз активно учешће домаћих и међународних експерата у области архитектуре, док је оживео и Алмашки крај, старо језгро Новог Сада.

Пред сам крај године Европског културног наслеђа, Новосађани ће у среду, 12. децембра, у Културној станици Свилара имати прилику да испрате изложбу „Европска година културног наслеђа 2018.– Где прошлост сусреће будућност“ на којој ће бити представљени пројекти који су допринели овој значајној теми.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.