Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Сабина Мајгел директорица Дунавског фестивала и др Андреј Фајгељ

Објављено:

05/07/2014
Нови Сад – отворен град, свечано отварање новосадског павиљона у Улму
05/07/2014

Проф. др Синиша Севић, председник Скупштине града Новог Сада званично је вечерас отворио мултимедијалну презентацију Новог Сада на Дунавском фестивалу у Улму и позвао присутне да, након што се упознају са богатом културном понудом на изложби, дођу и посете Нови Сад.

На отварању изложбе „Нови Сад – отворен град“ говорио је и господин Петер Лангер, оснивач Дунавског фестивала и директор Дунавске академије, који је публику подсетио на дугогодишњу сарадњу између Улма и Новог Сада.

Др Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада потом је провео госте кроз целу изложбу која је постављена на више од 180 квадратних метара и представио им потенцијале Новог Сада за успешно кандидовање за Европску престоницу културе 2021. године.

Својим присуством, отварање новосадског изложбеног павиљона, увеличала је и Сабина Мајгел, директорица Дунавског фестивала у Улму. Међу бројним посетиоцима су били и људи из дијаспоре, као и Немци који су пореклом из Новог Сада и околине.

Највећу пажњу изазвао је 3Д модел луле коју је Алберт Ајнштајн 1905. године добио од свога таста у Новом Саду, а која је до Дунавског фестивала у Улму могла да се види само по специјалном захтеву у Музеју Новог Сада, а након премијерног приказивања у Улму биће доступан свима путем сајта Бројчане баштине Новог Сада (bbns.rs). Ради се о једном од првих примера 3Д дигитализације (убројчавања) културног наслеђа у региону.

Поред Ајншајнове луле, изложбе разгледница националних заједница које живе у Новом Саду, изложбе поводом 150 година од пресељења Матице српске у Нови Сад, и бројних других сегмената презентације новосадске културе у Улму, млађи посетиоци су највише уживали уз звуке новосадских фестивала који су, такође, презентовани у оквиру новосадског павиљона на Дунавском фестивалу.

Међународни дунавски фестивал, Донауфест, водећи је догађај у дунавском региону када је реч о културним манифестацијама и партнерствима. Промовише заједништво у различитости, идеју културне сарадње и јачање европске солидарности.

Read this report in English

Аутор фотографија: Љубомир Шћепановић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.