Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/09/2022
Нови Сад постаје центар примењене уметности – домаћи и светски дизајнери затварају Калеидоскоп културе
28/09/2022

Четвртим Дизајн павиљоном, који ће бити одржан од 30. септембра до 7. октобра на СПЕНС-у, новосадском гиганту модернистичке архитектуре, започеће последња недеља Калеидоскопа културе, недеља примењене уметности.

Пред сам крај Калеидоскопа културе, публика ће имати прилику да се упозна са више од 300 најзначајнијих аутора и ауторки у домену графичког дизајна, фотографије и моде. Платои СПЕНС-а постаће простори за уметничке просторне интервенције које осликавају, допуњују и наглашавају монументалност овог модернистичког објекта, па ће тако посетиоци моћи да погледају гигантску аудио-визуелну инсталацију од балона познатог берлинског двојца Plastique Fantastique под називом „Двоструко срце”, док ће светски познати уметник, омиљени креатор на платформи GIPHY, Милош Рајковић Шолим отворити изложбу гифова „Шолимов (над)реални свет”.

У оквиру говорног програма публика ће слушати предавање „Ја и ти и сви које познајемо” једне од највећих звезда илустрације, миљенице познатих компанија као што су Apple, The New Yorker и Montreux JazzМалике Фавре.

У оквиру овогодишњег Дизајн павиљона, своје пројекте и истраживања представиће Универзитет примењених уметности из Беча Die Angewandte, Корак студио, Марина Милановић, добитница награда Невен и Златно перо, колектив Hesoyam – Endo, Chenipe, Leaf, Quam, колектив Mad flavour, пионир регионалне графити сцене Rosh Panonsky и многи други. Поред тога, у Нови Сад стижу и оригинална дизајнерска решења у области дизајна намештаја, расвете и предмета за свакодневну употребу из Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске и Црне Горе.

Такође, као и претходних година, присуствоваћемо изложби на којој ће бити представљено 100 домаћих уметника и уметница из области примењене уметности, а коју овога пута потписују Ивана Радмановац, Мане Радмановић, Славимир Стојановић Футро, Јана Оршолић, Ирена Гајић, Сенка Радовић и Коста Димитријевић, Ивана Хорват, Никола Стојадиновић и Мануела Паук и други.

Публика ће, између осталог, уживати у ПДП конференцији, многобројним изложбама, просторним инсталацијама, уличној уметности, филмском и музичком програму, као и програму за децу. Актуелна имена светске дизајн сцене учествоваће у говорном програму Дизајн павиљона, док ће млади креативци и креативке имати прилику да унапреде своје вештине кроз практичне радионице.

Улаз на све догађаје је слободан.

Недеља примењене уметности означава последњу недељу овогодишњег Калеидоскопа културе који траје до 7. октобра.

Партнер недеље примењене уметности је Ерсте банка.

Фото: Јелена Ивановић, Malika Favre

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.