Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/12/2013
Нови Сад представљен и на Форуму о Николи Тесли у Паризу
11/12/2013

Forum o Nikoli Tesli u Parizu8Александра Стајић, ангажована на пројекту припреме кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2020, била је један од осам учесника округлог стола о Николи Тесли у организацији UNESCO клуба Сорбоне, у седишту UNESCA у Паризу 7. децембра. Форум о Николи Тесли организован је у оквиру прославе Светског дана људских права који се сваке године традиционално обележава 10. децембра.

Александра је одржала говор „Novi Sad- la ville Teslienne“ (Нови Сад- Теслин град) којим је истакла вишетруку везаност највећег српског научника и иноватора за овај град и странцима указала на битну чињеницу да је Нови Сад једини град на свету који је 1936. године прогласио Николу Теслу за свог почасног грађанина. Александра је овом приликом уједно приказала све лепоте као и знамените споменике и институције Новог Сада путем дела изложбе фотографија „Потрет града у успону“ (Potrait of an up and coming city) на чијој реализацији је радило чак једанаест еминентних фотографа.

Остали учесници округлог стола били су:  Александар Протић који тренутно ради на пројекту Tesla Memory Project, Натали Вукобрат из Теслианум центра, Слободан Иветић који организује Интернационални Тесла конгрес, Иго Венел и Луј-Пјер Дивал који припремају мултимедијални спектакл о Тесли и који су представили глумце који ће глумити лик Николе Тесле у раном и позном периоду свог живота.

Александра Стајић је као чланица тима иницијативе да се Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године, учесницима округлог стола поделила промотивни материјал: водиче и брошуре кроз Нови Сад на енглеском  припремљене у сарадњи са Туристичком организацијом Новог Сада, разгледнице са мотивима града, беџеве са логом Новог Сада – кандидата за Европску престоницу културе 2020. Учесници форума изразили су спремност за сарадњу и пружање подршке у кандидатури Новог Сада за титулу Европске престонице културе 2020. године.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.