Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
eu funds

Објављено:

14/10/2019
Нови Сад први у Србији чије установе културе имају петогодишње планове
14/10/2019

На трогодишњицу од добијања титуле Европске престонице културе, Нови Сад је постао јединствен пример у Србији и региону, чије установе културе имају петогодишњу стратегију рада.


На томе је у протеклих годину дана радило неколико стотина запослених у култури и стручњака за питања културне политике. Сам процес планирања, едукације и менторства запослених из установа културе организовала је УНЕСКО катедра, Универзитета уметности у Београду, док је координацију између установа у оквиру пројекта „Јачање капацитета установа културе у Новом Саду“ водио „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
„Мислим да је највећа иновација у оквиру пројекта то што решење није да постоје спољни консултанти који су стручни за стратешко планирање већ да су управо установе и њихови запослени ти који су изнели цео план и учествовали у целом процесу. Многима, у културним установама, је прављење стратегије било ново и страно, зато је читав процес трајао годину дана, јер није решење да неко у месец дана направи стратешки план, а који пре тога никада није радио, него да обучимо људе унутар установа да имају довољно компетенције и знања да то спроводе“ изјавио један од руководилаца пројекта Вишња Кисић на данашњој завршној конференцији у Скупштини Града Новог Сада. Читав пројекат и рад са представницима установа културе је са циљем израде стратешких планова који подразумевају веће учешће грађана и грађанки у јавном културном животу.

„Стратешко планирање је комплексна ствар, јер улази у све сфере од истраживања до реализације самих активности. Због тога нам петогодишњи план у многоме олакшава, јер ми конкретно, културни центар „Младост Футог“ имамо разноврсне програме и то захтева добру организацију. То унапређује наш посао, а доприноси и уопштеној слици представљања Новог Сада у Европи и свету“ рекла је директорка Културног центра „Младост Футог“, Александра Рајак.

Део пројекта била је и Галерија Матице српске којој је ово већ пета израда плана, па су поделили своје искуство са другим културним установама.
„Планско организовање је јако важно и доноси бенефите свакој установи, јер та могућност да за неки дужи временски период осмислите своје активности и правите стратегије чини вас спремним у сваком тренутку и не изненади вас година за годином, већ тачно знате шта радите у неком дужем временском периоду“ рекла је управница Галерије Матице српске, Тијана Палковљевић, која је у пројекту учествовала као менторка.
Пројекат, који је у складу са Стратегијом културног развоја Новог Сада 2016-2026, је организован под покровитељством Градске управе за културу и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.


„Оно што је најзначаније јесте што ће саме установе културе имати визију свог развоја и стратегија. Идући у сусрет 2021. када нас очекује титула Европске престонице културе, на коју смо сви поносни, све те стратегије, визије и програми, које сте имплементирали у петогодишње планове, биће главни носиоци програма те 2021. али и мимо те године, те стратегије остаће и након тога културним установама“ истакла је покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Драгана Милошевић.
„Знамо да су установе културе имале бројне изазове и мислим да ће петогодишње стратегије то олакшати. Град је покренуо састанке које одржавамо сваке недеље са представницима установа културе где желимо да кроз повезивање и умрежавање капацитета и онога што нуди установа унапредимо рад“ рекао је на завршној конференцији члан Градског већа за културу, Далибор Рожић.


Установе културе које су учествовале у Пројекту: Атеље 61, Градска библиотека у Новом Саду, Историјски архив града Новог Сада, КЦ „Кисач”, КЦ „Младост Футог”, КЦ „Руменка”, КЦ Новог Сада, Музеј града Новог Сада, Новосадски дечији културни центар, Новосадско позориште – Újvidéki Színház, Позориште младих, Стеријино позорје, Завод за заштиту споменика културе града Новог Сада, Архив Војводине, Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, Издавачки завод Форум, КЦ Војводине – Милош Црњански, Музеј савремене уметности Војводине, Музеј Војводине, Народно позориште – народно казалиште, Покрајински завод за заштиту споменика културе, Позоришни музеј Војводине, Спомен збирка Павла Бељанског, Српско народно позориште, Студентски културни центар Нови Сад, Завод за културу војвођанских Русина, Завод војвођанских Словака.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.