Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

НОВИ САД – РЕЗИДЕНЦИЈА ЗА УМЕТНИКЕ И УМЕТНИЦЕ ИЗ УКРАЈИНЕ

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” у оквиру програма за резиденције уметника и радника у култури објављује:

ОТВОРЕНИ ПОЗИВ

за селекцију уметника и уметница из области визуелне уметности и књижевности, који би боравили у уметничкој резиденцији у Новом Саду током маја и јуна 2022. године.

Исказујући саосећајност према свим жртвама ратног сукоба и промовишући мир као главну поруку у овом тренутку, Фондација упућује позив уметницима и уметницама да бораве и наставе да стварају своја дела у Новом Саду, овогодишњој Европској престоници културе. Резиденција се остварује као део програмског лука „Тврђава мира”, који током јуна и јула ове године ставља у фокус управо последице рата и значај промоције политике мира.

Право учешћа имају сви уметници са држављанством Украјине који се баве визуелном уметношћу или књижевношћу. Одабрани уметници ће имати прилику да бораве у резиденцији до два месеца.

Уколико су у могућности било би пожељно да сви заинтересовани кандидати пошаљу своју кратку биографију и портфолио.

Документација се шаље на адресу: international@ns2022.rs. Рок за пријаву је 7.5.2022. године.

Смештајни капацитети Фондације обухватају стан у којем могу боравити истовремено два уметника или мања породица. Одабир кандидата ће бити урађен на основу следећих критеријума:

– Доступност простора за резиденцијални боравак (двособан стан у центру Новог Сада);
– Доказано деловање на пољу визуелне уметности и књижевности.

Одабраном резиденту ће бити покривени трошкови пута, обезбеђен смештај и per diem трошкови.

Резиденција се спроводи у оквиру програмског лука „Тврђава мира” који промовише и истражује културу мира и заједништва. Поред тога, саставни део овог програмског лука чине програми који омогућавају да се о конфликтима и постконфликтним друштвима разговара кроз призму обичних грађана, студената и стручњака, као и програми који тематизују искуства европских и ваневропских држава у решавању конфликата унутар својих граница и/или конфликата са суседним државама.

Пожељно је да одабрани уметници реализују уметнички рад у току трајања резиденције, али овај критеријум није обавезујући.

Програм „Уметник у гостима” Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” постоји од 2017. године и бави се организацијом резиденцијалних боравака страних уметника у Србији, као и организацијом резиденцијалних боравака новосадских и српских уметника у резиденцијалним центрима широм Европе. Тема ових размена увек је блиско повезана са програмом пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

ОТВОРЕНИ ПОЗИВ за селекцију уметника и уметница из области визуелне уметности

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.