Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

27/01/2014
Нови Сад се сећа
27/01/2014

Нови Сад се сећа

Протекла недеља у Новом Саду, граду који припрема кандидатуру за Европску престоницу културе 2020. године, била је обележена бројним програмима посвећених Новосадској рацији, злочину који су од 21. до 23. јануара 1942. године извршили окупатори стрељајући или бацајући под лед Дунава грађане српске, јеврејске и ромске националности.

У оквиру програма „Ледена тишина“ – сећање на жртве Новосадске рације 1942. који је под покровитељством града Новог Сада припремио Културни центар Новог Сада, сви запослени у овој културној институцији су, заједно са бројним суграђанима, данима исписивали имена жртава Новосадске рације за велики Помен жртвама који је организован у четвртак, 23. јануара на Тргу слободе. Тамо је, од 10 до 16 сати било постављено камење са исписаним именима страдалих суграђана током хладних јануарских дана 1942. године, дајући прилику грађанима да одају почаст свим жртвама тог најболнијег злочина у историји града.

„Важно је неговати културу сећања, зато што су жртве заслужиле то. У име тога, овде на Тргу слободе је постављено камење на којима су написана имена жртава Новосадске рације, Срба, Јевреја и Рома. По јеврејској традицији, камен се оставља на гробљу као успомена на мртве, зато што камен траје вечно, док цвеће вене. Колико је и камен вечан толико и ми желимо да је наше сећање вечно. Културни центар Новог Сада се и ове године придружио у обележавању овог датума који је један од најтужнијих у историји нашег града. Организовали смо манифестацију „Ледена тишина“ у оквиру које су биле промоције књига, пројекције филмова, изложбе у три наше галерије. Наши ђаци новосадских школа, по први пут су могли да виде и чују сведочења преживелих жртава. На крају, организовали смо и овај симболични помен на Тргу. Изузетно ми је драго што је Израелска амбасада препознала наш труд на неговању културе сећања и захвалан сам господину Јосефу Левију што је данас са нама“, истакао је др Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада који је, након што је Левију показао мултимедијалну изложбу у Ликовном салону КЦНС, заједно са амбасадором, стигао на Трг слободе на којем су грађани од раног јутра долазили да одају почаст настрадалим суграђанима у Новосадској рацији.

Господин Јосеф Леви је изјавио да је овај дан веома важан за све грађане Новог Сада, становнике Израела и Србије. „Ово један страшан злочин који је почињен од стране Немаца, односно, у овом случају њихових савезника у рату Мађара. Ово је дан који је везан за национални идентитет јеврејског народа, и веома је важно да се он обележи на достојанствен начин. Новосадска рација повезује судбине јеврејског, ромског и српског народа који су убијени у Новом Саду. Обишао сам Културни центар Новог Сада, а господин Андреј Фајгељ ме је спровео и видео сам младе људе који су дошли да уче и виде шта се дешавало тада у Новом Саду. Мислим да је веома важно да се овакав злочин не заборави и да се обележава овај дан“, рекао је Леви и нагласио да је „важно да представници дипломатије, не само Израела већ и других земаља дођу на дан обележавања Новосадске рације јер је то веома важан датум за историју који представља део Холокауста који је спроведен у бившој Југославији. Захвалан сам и цркви што учествује у обележавању овог датума, јер то значи повезивање са Јеврејском заједницом“.

Овим поменом који је организовао Културни центар Новог Сада, Нови Сад је показао да се сећа сваке особе за коју се до сада зна да је страдала у Новосадској рацији и да Нови Сад и даље трага за сваким именом жртве која је страдала тих хладних јануарских дана пре 72 године. Име сваке жртве је исписано и утиснуто у камењу које је било постављено на главном градском тргу, а самим тим и у наша сећања. Помен је показао да је Нови Сад опростио, али да не заборавља.

Read this report in English

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.