Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Нови Сад следеће године домаћин Дунавске конфереције о култури

Објављено:

25/11/2013
Нови Сад следеће године домаћин Дунавске конфереције о култури
25/11/2013

Нови Сад следеће године домаћин Дунавске конфереције о културиПетер Лангер, генерални координатор Савета подунавских градова и регија данас је у Културном центру Новог Сада, заједно са др Андрејом Фајгељом, председником Организационог одбора иницијативе да се Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године, најавио одржавање друге Дунавске конференције о култури у Новом Саду почетком маја следеће године чија ће тема бити у вези са сарадњом са градовима кандидатима за Европску престоницу културе и дунавским фестивалима културе.

– Прва Дунавска конференција о култури одржана је у Улму ове године. Предлог др Фајгеља који је учествовао у Улму на Конференцији, да се наредна одржи управо у Новом Саду је радо прихваћена и што се нас тиче, имаће пуну подршку покрајинске Владе Баден-Виртемберга, Савета подунавских градова и регија у чије име данас овде и говорим јер ми можемо бити и суорганизатори Конференције, а финансијску помоћ ће пружити и наше Министарство за науку, истраживање и уметност. Од мог првог доласка у ваш град 1997. године, дакле од онда када сам дошао да потражим ваше уметнике, између осталих, Бориса Ковача, Александра Тишму, Ђорђа Балашевића и друге и да их позовем на Фестивал у Улм, спријатељио сам се са многима у Новом Саду и та сарадња се из године у годину све више продубљивала. Да ми је тада неко рекао да ћу кроз 15-16 година бити званични консултант вашег Организационог одбора за ЕПК, да ћемо заједно организовати Дунавску конференцију о култури и да ће наши регионални сусрети дуж Дунава бити управо тим пријатељством оплемењени, можда не бих поверовао, али сада сам убеђен да су управо пријатељства и довела до тога да ми више од деценије сарађујемо и да смо учинили да се културе различитих земаља дуж Дунава преплићу у својим промоцијама и разменама, истакао је Лангер који је у свом излагању посебно истакао да Нови Сад следеће године домаћин Дунавске конфереције о културиНови Сад следеће године домаћин Дунавске конфереције о културиДунав и јесте тако велики симбол јер дуж свога тока повезује толико различитих култура. Као што је био пријатељ са Александром Тишмом, Лангер пријатељује и са великим мађарским писцем Ђерђом Конрадом и предложио је да друга Дунавска конференција о култури носи мото, реченицу из Конрадових есеја: „Дунав – главна саобраћајница културе“. По Лангеровим речима, већ на првој Конференцији се показало да уметници и културни активисти у међусобној размени искуства налазе нове начине да представљају једни другима своје програме. „У првом реду је на Конференцији увек наглашена слободна, независна културна делатност. А када слобода постоји у култури онда је она главни доказ да постоји демократија у свим земљама дуж Дунава. Слободна уметност је та која понекад зна и да заболи, али она је директна, она поставља питања друштву у којем настаје, она прва указује на проблеме савременог човека“, додао је Петер Лангер.

Др Фајгељ је рекао да је изузетно поносан на чињеницу да ће Конференција бити одржана у Новом Саду, граду који је и по свом положају, а и духом, у самом центру Дунавске регије.
– Наш предлог је подржан и на недавно одржаној Конференцији Дунавске стратегије у Букурешту, тако да ће Нови Сад имати прилике да угости уметнике, културне посланике и доносиоце одлука у једној тако важној области из целе Дунавске регије. То ће значајно допринети развоју културне сцене нашег града и његовој препознатљивости у европским и свеским размерама што је у складу са нашим напорима да постанемо Европска престоница културе. Тема Конференције ће, поред градова кандидата за ову престижну титулу, бити и Дунавски фестивали у градовима и општинама дунавске регије. Град Нови Сад на челу са градоначелником Милошем Вучевићем пружиће сву подршку овом пројекту, а поред саме Конференције ће у нашем граду бити организован и Сајам дунавских општина на којем ће градови и општине из целе дунавске регије имати прилику да се представе, истакао је Фајгељ.

 

 

[youtube kMr95b1xqZA nolink]

 

[youtube VDrkIOXJ2nA nolink]

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.