Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/07/2019
Нови Сад све ближи титули – Нови простори, процеси и програми
02/07/2019

Изградња Креативног полиса, нове културне станице, дела светских уметничких имена – Нови Сад се ужурбано припрема за 2021 – годину титуле Европске престонице културе.


Како тече изградња Креативног полиса, будућег уметничког, креативног и омладинског кутка, на месту некадашњег простора индустријског комплекса „Петар Драпшин“ проверила је и председница Владе Ана Брнабић.

Брнабић је Креативни полис, један од најзначајнијих просторних пројеката у граду, обишла поново, након осам месеци, а претходни пут је била прошлог октобра, када је у Нови Сад долазила поводом отварања културне станице Свилара и још тада рекла да визију Новог Сада треба да следе и други градови у Србији.

Осим Креативног полиса, који настаје на простору једне од најстаријих индустријских зона у Новом Саду, у току су радови на новим просторима, али и ревитализацији постојећих, све у циљу развоја културног и креативног стваралаштва, припреме града за 2021.

На месту старе фабрике за бојење свиле настала је нова културна станица Свилара која је кроз програме наставила да негује културно наслеђе, док је простор старе стрељане постао савремена културна станица Еђшег. У циљу децентрализације културних садржаја планирано је покретање још три културне станице, и то на Новом насељу, Клиси и у оквиру Креативног полиса. После сто година Музичка и Балетска школа добиће заједнички простор на Лиману III са градском концертном двораном, старо језгро града биће уређено након 70 година. Такође, Подграђе Петроварадинске тврђаве, веома важно културно наслеђе, кроз који, током целе године пролазе туристи, а поготово у време Еxit фестивала и Фестивала уличних свирача, доживеће своју обнову. Неколико фасада у том делу је већ сређено, а циљ је да оно буде потпуно ревитализовано, јер и сада има огроман туристички потенцијал, који се још више може развијати.

Док се с једне стране ради на изградњи и ревитализацији простора, са друге се реализују бројни значајни програми, који ће заједно са просторима постати легат града, изјавио је поводом посете Креативном полису градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

„Паралелно радимо на изградњи нових простора, али и обнови старих, као и на развијању програма, који ће допринети нашем, сада већ незаустављивом, напретку на пољу културе и туризма. Наш задатак није само да будемо центар европске културе и уметности те 2021. већ да сви наши процеси, на којима сада радимо, остану Новом Саду и будућим генерацијама. Ми већ сада, две године пред титулу, имамо дела светских уметника у нашем граду. Недавно је завршена изложба „Аndy Warhol“ у Збирци стране уметности, а Нови Сад је сада добио и споменик мира „Оne day…“ јер је легендарна Јоко Оно, чувена уметница и активисткиња за људска права, изабрала управо наш град да му поклони своје дело“, рекао је Вучевић.

„Мир је моћ. Срећна сам што сам вечерас са вама. Поздрављам вас све у Србији“ поручила је Јоко Оно у видео поруци на свечаном откривању споменика мира „Оne day…“ 28. јуна на Петроварадинској тврђави.

Споменик мира је направљен по узору на традиционални српски брод „шајку“, поводом стогодишњице од потписивања мировног споразума у Версају, којим је окончан Први светски рат, а пројекат је реализован у сарадњи са Еxit фондацијом и компанијом НИС. Свечаном отварању присуствовали су представници „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Еxit фондације, културних институција и организација, градских и покрајинских власти, као и председнице Владе Ане Брнабић.

„Лако је бити успешан као Влада Србије кад имате овакав тим у Новом Саду. У Новом Саду, ако нечега не мањка, онда су то одлични људи, са фантастичним идејама, огромне креативности и хвала вам што доводите свет у Србију, хвала Еxit-у што 19 година на најбољи могући начин промовише Србију у свету“, рекла је премијерка.


Поред Јоко Оно и недавно завршене изложбе „Аndy Warhol“ у Новом Саду биће изложена и дела контроверзног француског уметника, Анрија де Тулуза Лотрека.
Изложба која садржи више од 20 његових радова биће отворена 3. јула у културној станици Свилара, са симболичним почетком у 20.21 час.

Иако у своје време није био признат, Лотрек је иза себе оставио огромно уметничко богатство и један је од заслужних уметника који су допринели афирмацији плаката као једног од модерних облика рекламе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.