Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/08/2019
Нови Сад – Танго град: Белтанго квинтет у Католичкој порти
15/08/2019

Плес који се игра по осећају, који не обавезује кореографија, а грешке нема. Плес који се игра широм света и може да га игра свако – дух танга шести пут је у Новом Саду у оквиру међународног фестивала „Нови Сад – Tанго град“.

Својеврстан подијум за плес биће Католичка порта где ће 16. августа наступити светски познат „Белтанго квинтет“ из Београда, који обележава 20 година постојања.

Нови Сад има ту част да се нашао на листи градова у оквиру њихове европске турнеје, а концерт заједно организују „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и удружење „Тодо Танго“, које се већ 13 година бави промоцијом аргентинске културе и танга.

Осим наступа на бројним, светским фестивалима у Европи, али и Канади и Аргентини, о квалитету „Белтанго квинтета“ говори и чињеница да је једини европски танго оркестар који је Министарство културе Буенос Ајреса, града из ког је танго потекао, позвало да наступи на Светском фестивалу танга, највећем фестивалу тог типа у свету.

Њихов репертоар карактерише разноликост, а томе ће допринети и аргентински танго маестроси Наталија Лавандеира и Роберто Реис, који ће се придружити „Белтанго квинтету“ чије су бравуре имали част да виде љубитељи танго плеса од Буенос Ајреса, преко Карнеги хола, холивудске сцене до лондонског Ковент Гардена и Москве.

Поред овог концерта, који је круна овогодишњег фестивала „Нови Сад – Танго град“,  удружење „Тодо Танго“ од 15. до 18. августа припремило је још 13 бесплатних догађаја који ће Новосађанима дочарати аргентинску културу и уметност, попут предавања, плесних вечери, док ће фестивал у великом стилу затворити плесно вече „Загрли небо“ на тераси Петроварадинске тврђаве.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.