Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/03/2018
Представљање Новог Сада у Бечу
23/03/2018

Фондација „Нови Сад 2021“ у четвртак 22. марта у сарадњи са Централном библиотеком Беча, организовала је књижевно вече са циљем промовисања пројекта, истицања видљивости Новог Сада као Европске културне престонице и интернационализације наших уметника.

Вече посвећено књижевности је било и повод да се окупе представници европских престоница културе Дунавског региона: Варна 2019, Ријека 2020, Темишвар 2021 и Нови Сад 2021.

Скуп је испред Фондације „Нови Сад 2021‘’, отворио Ђула Рибар са темом  „Нови Сад у Европи – мостови вишејезичности’’. Сви ови градови осврћу се на богату и разнолику историју културе, коју је, поред осталог окарактерисала вишејезичност и мултиетничност. Скупу је присуствовао и господин Перо Јанковић, амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији.

Из четири престонице Дунавског региона представљена су четири карактеристична, позната аутора, који су на неки начин повезани са овим градовима: кроз свој рад или идентитет, или личну судбину. Испред града Новог Сада то је био писац Ото Хорват.

Књижевно вече је део активности на реализацији пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе‘’, који је закључком Владе Републике Србије (05 број 69-12771/2016) проглашен за пројекат од националног значаја.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.