Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/12/2015
Нови Сад у финалној фази селекције!
11/12/2015

novisad2021.rsКандидатура Новог Сада је данас, у Букурешту, позитивно оцењена од стране независног панела експерата, именованог од стране Европске комисије, те се наш град квалификовао за финалну фазу селекције, односно, доспео у најужи круг кандидата заједно са Херцег Новим из Црне Горе. Како је наведено у саопштењу из Европске комисије поводом одлуке Панела, само учешће у финалном кругу селекције има велики социјални, економски и културни значај за развој града, а потврда је да изабрани градови озбиљно и посвећено раде на одрживом културном напретку и изради стратегије културног развоја.

Да подсетимо, 2021. године, поред града из државе кандидата и потенцијалног кандидата, биће изабрана још два града – Европске престонице културе, и то из Румуније и Грчке. Данас су нас обрадовале и вести из Темишвара, града партнера Новог Сада на путу ка Европској престоници културе, који је такође изабран у финалну фазу селекције румунског националног такмичења.

Организационом одбору Нови Сад 2021, Програмском савету и члановима експертских тимова, током дана упућене су бројне честитке из земље и иностранства. Амбасадор Мајкл Давенпорт, шеф Делецације Европске уније у Србији, упутио је путем твитер налога честитку нашем граду и пожелео срећу у даљим припремама за финалну фазу селекције.

У наредном периоду очекују се коментари и евалуација апликационог формулара од стране Панела експерата, након чега ће се приступити допуни и ревизији апликације и припреми пројеката. Очекује се да ће се коначна одлука о избору за Европску престоницу културе донети у Бриселу, средином октобра месеца 2016. године.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.