Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/12/2014
Нови Сад у посети Норичу (Енглеска)
04/12/2014
Панорама Норича

Током новембра месеца, Јелена Стевановић, једна од чланова стручног тима при Организационом одбору за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2021. године, боравила је у Норичу, у Енглеској, све у циљу да се помогне нашем граду при кандидатури за ову престижну титулу. Наиме, нашем граду је уследио позив руководиоца за културу града Норича, Ники Ротсос, како би нам помогли у припреми кандидатуре за Европску престоницу културе, будући да су и сами прошли кроз исти процес. Ова посета је и део ширег плана да се повежемо са градовима побратимима приликом процеса припреме кандидатуре.

Током боравка у Норичу, договорено је и представљање кандидатуре Новог Сада на Норфокл-Норич фестивалу, који је један од највећих фестивала у Великој Британији, основан још давне 1772. године. Ники Ротсос, руководилац за културу града Норича најавила је посету Новом Саду за Дан града што је значајна прилика да узвратимо гостопримство и учврстимо сарадњу са градом побратимом и интензивирамо контакте и у будућности.

Сарадња између градова Норича и Новог Сада дуга је више од 50 година, а 1989. године потписана је и  повеља о братимљењу. Потписивање повеље крунисало је богату и разноврсну сарадњу у области образовања, науке, културе, уметности и урбанизма. Главни носиоци сарадње били су чланови Друштва пријатељства Норфолк и Норич-Нови Сад и братског удружења које је деловало у Новом Саду. Управо су чланови друштва били домаћини током боравка у Норичу. Неки од њих, попут Питера и Дајане Бекли, почасни су грађани Новог Сада. Председник Друштва пријатељства Норфолк и Норич -Нови Сад, Даглас Андервуд, бивши је градоначеник Норича и велики пријатељ Новог Сада.

Током боравка у Норичу, представница из Новог Сада имала је прилику да се састане са бројним представницима културних институција града, попут Уметничког центра Норича, Краљевског позоришта, Норичког Центра за писце, Норфолк-Норич фестивал и других. Норич се налазио на листи градова који су се кандидовали за Европску престоницу културе 2008. године, када је победуо однео Ливерпул. Ипак, сама припрема за Престоницу културе омогућила им је да, уз помоћ врхунског тима стручњака, сагледају културну сцену града и направе план за њено даље развијање. Као резултат, успели су да усвоје стратегију културног развоја, тако да је културна сцена имала велике користи и ако град није добио титулу Европске престонице културе. Будући да су 2012.године понели престижну титулу „Унесков град књижевности“, Норич доста улаже у развој центра за писце (Norwich Writer’s Center). Директор овог центра, Крис Грибл, изразио је жељу да успостави сарадњу са Новим Садом, нарочито да развијемо дугогодишње пројекте, који могу ући у програм наше кандидатуре.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.