Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/03/2019
Нови Сад угостио аустријског уметника и перформера Вилија Дорнера
08/03/2019

У оквиру пројекта Фестивал уличног плеса „Грувинг”, који је уврштен у Апликациону књигу Фондације „Нови Сад 2021”, наш град посетио је аустријски уметник (кореограф) Вили Дорнер како би заједно са локалним партнером Плесним удружењем „Грув” радио на припреми специфичног перформанса „Тела у урбаним просторима” (Bodies in urban spaces). Он је током два дана направио селекцију и урадио прву пробу са новосадским плесачима и мапирао објекте у јавним просторима на којима ће са њима у септембру, током наредног Калеидоскопа културе, извести свој перформанс.

Циљ перформанса „Тела у урбаном простору”, према речима уметника, је да се истакне функција урбане структуре те да се открију могућности ограничених покрета, понашања, као и правила и ограничења. Постављајући играче на одређена места, њихови покрети терају људе на размишљање. Пролазници, становници и публика постају мотивисани и спремни да окружење у ком живе и свакодневно проводе време доживе на потпуно другачији начин.

„Овај пројекат је једна врста борбе за слободу у градовима. Дакле, ја видим окружење као игралиште где можемо да радимо оно што пожелимо. Углавном добијемо дозволу за овако нешто, али ми је занимљиво када не добијемо, због чега је нисмо добили. На тај начин, цео пројекат уствари показује колико имамо слободе у граду, колико слободно можемо да се крећемо и понашамо у граду у ком живимо. Ово постаје све важније јер је ово наша средина у којој градимо будућност и на нама је да одлучимо како желимо да наше окружење изгледа”, рекао је Дорнер.

Његов наступ осмишљен за групу плесача је привремена интервенција која се одвија у различитим урбаним архитектонским окружењима. Састављен је од низа покрета осмишљених у тренутку, покрета који су пролазни, те на овај начин омогућавају посматрачу да један већ познат простор доживи на сасвим нов начин.
Овакав начин међусобне комуникације не оставља физички траг, али остаје дубоко урезан у сећању посматрача. Док људи шетају у групама, почињу да причају, дакле, то онда постаје један друштвени догађај, моментум који подстиче интеракцију између грађана.

 

         

Вили Дорнер се бави кореографијом од 1990. године. Поред извођења својих кореографија у склопу међународних турнеја, Дорнер је радио и на стварању филма, а посебно га занима и организовање догађаја који омогућавају публици да доживе нова искуства, другачије виђење и перцепцију свакодневног живота. Свој рад је представљао на фестивалима и занимљивим локацијама у Европи, Африци, Северној и Јужној Америци и Кини, али и у другим Европским престоницама културе као што су Рига и Малта. Скоро читав свет искусио је несвакидашње идеје Вилија Дорнера.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.