Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Нови Сад

Објављено:

23/12/2019
Нови Сад уз уметност испраћа 2019. годину
23/12/2019

Нови мурал, плесни перформанс, визуелна уметност, концерт, светски, домаћи и локални уметници – Нови Сад преплитањем различитих врста уметности последњег викенда у овој години прави увод у предстојећи Дочек 2020. као и 7528. године.

„Два догађаја који ће бити одржани за викенд представљају увод у нашу арт кампању, односно нешто ка чему ми покушавамо да идемо, а то је да у крајњем исходишту Дочек не буде само музички већ и уметнички line up“ најавила је уметничка директорка Дочека, Милица Стојшић.

У духу те идеје, Нови Сад ће добити нови мурал, на ком ће радити уметница ТКВ. Више од једне деценије уметница „оставља“ своје радове на улицама Београда, а поред импресивног стажа, дугог за све оне који стварају уметност на улици, љубитељи стреет арт-а и медији је изнова откривају и представљају као носиоца нових, свежих идеја на наше улице. Једна таква пронаћи ће се на зиду у Поштанској улици, у самом центру Новог Сада, где ће у недељу, 29. децембра, поводом завршетка мурала, бити организован pop-up концерт са почетком у 20.21 час. Наступиће новосадски састав Gift који доноси звуке британског рока из ’80. и ’90. година и хитове светских извођача међу којима су David Bowie, Depeche Mode, Morrissey, The Cure, Placebo, Suede, Pulp…

Субота увече, 28. децембар, резервисана је за плесни перформанс ТЕСТ 1-5 са почетком у 20:21 часова, у самом центру Новог Сада, у дворишту Хотела Војводине. Перформанс ће реализовати екипа окупљена око Едукативно истраживачког плесног пројекта Покретница, а бави се темама тражења, откривања и сакривања у односу на телесни доживљај, звук и просторне оквире у којима се тело налази.

Део оба догађаја биће и покретна културна станица Караван, која ове недеље креће у своју авантуру представљања Дочека по читавом граду, а у оквиру које ће се продавати улазнице за Дочек 7528.

У суботу, 28. децембра Караван ће бити код Хотела Војводине од 19 до 22 сата, а у недељу, 29. децембра у Поштанској улици од 18 до 21 час.

Кроз Дочек 2020. и 7528. године Нови Сад поново повезује две Нове године, два рачунања времена, два календара, два писма, два концепта, подиже капацитете креативне индустрије и слави јединство различитости будуће Европске престонице културе. Спајање визуелне уметности и музике, као универзалних језика које сви разумемо, издваја Дочек, а самим тим и Нови Сад као град који ће Новосађанима и гостима града пружити јединствен аудио-визуелни доживљај. Посебан визуелни идентитет и дизајн пружиће ново искуство уживања на концертима домаћих, регионалних и светских звезда, најразличитијих жанрова.

Подсећамо, сви догађаји у оквиру Дочека 2020. биће бесплатни, у центру града, на отвореном и трајаће током читавог дана, док ће Дочек 7528. бити у затвореним просторима, широм града, у вечерњим сатима. Улазнице по промотивним ценама су у продаји до 23. децембра.

Све информације о извођачима, сатници, локацијама, продаји улазница, као и сервисне информације важне за сам дан оба Дочека биће на сајту Дочека на Facebook страници и на Instagram страници.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.