Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/09/2018
Нови Сад живи Калеидоскоп културе
10/09/2018

Културни живот Новог Сада добио је нову димензију – Калеидоскоп! Уз око 1000 уметника, на више од 80 локација Новосађани и њихови гости уживају у чак 400 културних програма који се односе на архитектуру, књижевност, извођачку уметност, примењену и визуелну уметност.

Караван – културна станица у покрету, већ недељама оживљава културни живот бројних делова Новог Сада и околине, а 8. септембра отворена је још једна културна станица, чувена дворана Еђшег. Новосађани свих генерација активно су учестовали у стварању заједничких програма и активности – од радионице аранжирања цвећа, преко отворених часова разних плесова до уживања у звуцима поп и јазз музике. Дворана Еђшег је уз различите садржаје и свечано отворила своја врата, предворје и капије дивних дворишта. Некада место окупљања младих спортиста, место за плес, али и за дружење и уживање, сада враћа дух тог времена уз идеју о оживљавању тог периода и стварању нових успомена уз Калеидоскоп. Представница Фондације „Нови Сад 2021“, Милица Рашковић каже да је циљ управо да се Еђшегу врати стари сјај те да се одржава континуитет када су у питању дешавања у њему.

„Дворац за све” је концепт овог простора који жели да понуди садржаје свим узрастима.

Еђшег би понудио програм који би корисним садржајем за децу, родитеље, младе и старе са клупским приступом, привукао породице, али и креативне ствараоце који би имали прилику да се тамо изразе и раде. Атмосфера пријатног и угодног амбијента задржаће посетиоце, а програми за одрасле учиниће да се они врате. Пракса је показала да простори у којима су грађани активно укључени у уређење, како простора тако и програма, дају најбоље резултате – већу и континуирану посету, веће психолошко задовољство услед осећаја заједничког припадања и осећај квалитетног провођења слободног времена. Зато Новосађани и сада могу да дођу у Еђшег и предложе програме, дају идеје и активно се заједно са нама укључе у креирање Еђшега за све нас”, изјавила је Рашковић.

Многобројни уметници из Шпаније, Украјине, Италије, Белгије, Канаде и Француске, који су се у претходним недељама представили Новосађанима, позитивно су оценили Калеидоскоп културе.

Светски призната пијанисткиња из Јапана, Момо Кодама, после свог брилијантног наступа у Синагоги одушевила је Новосадску публику, али је и Нови Сад на њу оставио снажан утисак: „Имам утисак да овај град врви од уметности. Читав концепт Калеидоскопа културе је веома важан за ваш град, јер у исто време се води рачуна и о уметницима и о публици. Сјајно је то што публика није пасивна, већ активно учествује у програму.“

Активно је публика узела учешће у Калеидоскопу и на другим многобројним догађајима који су обележили Нови Сад претходних дана. Како путем акције „Моба“ у уређивању сопствених простора кроз пројекат „Нова места – микрогрантинг“ Фондације „Нови Сад 2021“, тако и кроз богате програмске садржаје. Од амбијенталне инсталације Горана Деспотовског, ПерформаНС Зорана Павелића у склопу фестивала савремене уметности „Дунавски дијалози“, до представљања престижних европских уметника савременог плеса и класичне музике током трајања догађаја Tanz Platz и Piano City.

У наредном периоду Новосађане очекују многобројни програми у Еђшегу као што су стрип и илустрација, опера за децу, јавни часови различитих плесова, сликање по камену, бројне радионице и изложбе, представе као и пројекције филмова у оквиру Кварт филм феста, затим их од 14. до 22. септембра очекује фестивал савременог циркуса, „Циркобалкана”, док ће у суботу, 15. септембра Калеидоскоп оживети чувени новосадски Корзо, уз несвакидашњи концерт класичне музике. 

 

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.