Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/06/2024
Ново светско признање за културу стигло у Нови Сад
28/06/2024

Након престижних титула и признања, од Европске престонице културе, Награде за најбољи европски тренд бренд у области културе, преко награде „Мелина Меркури“ за једну од најуспешнијих Европских престоница културе и листе Унесцо креативних градова, где се Нови Сад први у овом делу Европе нашао у категорији нових и дигиталних уметности, у Српску Атину стигло је ново признање.

Овог пута, Нови Сад је успео да надмаши велике светске градове као што су Дубаи, Хелсинки, Истанбул, Лисабон, Москва, Рио де Жанерио, Квебек, Белфаст, Билбао, Бристол, Најроби, Џакарта, Техеран и други и освоји специјално признање за подухват какав је направљен на пољу обнове угроженог културног наслеђа – Подграђа Петроварадинске тврђаве, Алмашког краја, Дистрикта и Мреже културних станица.

Нови Сад је тако препознат међу чак 87 градова који су се кандидовали за International Award UCLG – Mexico City – Culture 21, престижну светску награду за одрживост културе у укупном развоју града.

Нови Сад је ово специјално признање добио захваљујући процесима регенерације урбаног наслеђа кроз културу дијалога, започетим у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, настојећи да преиспита свој идентитет, стварајући снажне темеље за даљи укупни одрживи развој града и позиционирајући се европској и светској културној мапи.

Апликацију Новог Сада чинило је представљање три начела регенерације урбаног наслеђа, који су били дефинисани у првој десетогодишњој Стратегији развоја културе града (2016-2026), а то су децентрализација, односно регенерација четири целине угроженог урбаног наслеђа: Подграђе Петроварадинске Тврђаве, Алмашки крај, Дистрикт и мрежа културних станица, потом партиципација, односно фокус групе (дијалог са комшијама и станарима), форум културе (дијалог са стручњацима), диван (дијалог са грађанима) и на крају треће начело било је демократизација односно уметнички конкурси за јачање локалне сцене, а који су кроз два програма користили обновљене просторе урбаног наслеђа: Дочек и Калеидоскоп културе.

Поред специјалног признања за Нови Сад, велика је част за српску културу што је на овом такмичењу награда за индивидуалце који дају велики допринос култури, отишла у руке српске универзитетске професорке и културолошкиње, Милене Драгићевић Шешић.

International Award UCLG – Mexico City – Culture 21 додељује се на сваке две године од 2014. у две категорије: град и личности, са идејом и циљем да се култура постави као одржива димензија развоја градова. Ове године градови који су освојили награду су Гwанак-гу (Јужна Кореја) и Ла Паз (Боливија).

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.