Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/07/2017
Новосађани одушевљени наступом Светског омладинског хора
17/07/2017

Незапамћеним овацијама новосадске публике, у суботу је поздрављено 58 младих хорских певача из целог света. Иницијативу Фондације „Нови Сад 2021- Европска престоница културе“ и Европске омладинске престонице, у препуној Синагоги, испратило је преко 600 суграђана.

Наступ Светског омладинског хора изазвао је позитивне емоције свих присутних. Синергија младости и талента и њихова повезаност кроз духовну музику пренела је свим гледаоцима снажну поруку. Језичке и националне баријере овај пут послужиле су као мост за повезивање и уважавање различитих култура, као и инспирација за стварање нових музичких аранжмана.

У два музичка блока, у трајању од 45 минута, представљена је духовна музика од епохе романтима до данас, као и савремене нумере у различитим аранжманима, под вођством диригената из Мађарске и Кеније. Хор је окупио 58 младих певача из чак 33 земље света. На почетку другог блока, певачи су се представили по земљама из којих долазе, што је изазвало посебно одушевљење код публике. Млади представници из Бразила, Венецуеле, Канаде, Кеније, Јапана, Тајвана и европских земаља, прошетали су кроз пубилку и заузели своје позиције на сцени са осмехом јер је њихово представљање пратио несебичан аплауз.

Међу последњима, хору се придружила и наша суграђанка Јована Филиповић – једини представник Србије који наступа са Светским омладинским хором.

Порука господина Моцара Габора испред Zsolnay Heritage Management истиче важност оваквих међународних пројеката, који младим генерацијама стварају платформу за повезивање кроз уметничко и креативно изражавање и разумевање културног наслеђа.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.