Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/10/2018
Мобилност радника у култури: новосадска кустоскиња у Данској
04/10/2018

У оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ за суфинансирање мобилности културних менаџера и радника у култури и уметности у 2018. години, који реализује Фондација „Нови Сад 2021“, др Снежана Мишић учествовала је на годишњој конференцији Европске музејске академије у Орхусу у Данској у периоду од 20. до 24. септембра.

Снежана Мишић је од 2006. године запослена је у Галерији Матице српске, прво као кустос за едукацију, касније је обављала послове начелника Одељења за програме и презентацију и кустоса изложби, а од 2016. године је на месту програмског директора. Бави се истраживањем и проучавањем националне уметности и визуелне културе 19. века.

Европска музејска академија (ЕМА) је фондација коју је основала група професионалаца активних на пољу музејског деловања у културном сектору уопште. Фондација подстиче нове идеје и искуства са намером да се унапреди квалитет музејског рада, а главни циљеви рада фондације су дисеминација, ширење вредности и иновативних музејских програма и пројеката, као и стручњака у области културе, који су активни на европском нивоу.

Галерија Матице српске један је од кандидата за награду DASA коју додељује ЕМА.  Учешће на годишњој конференцији ЕМА-е прилика је да се представи Галерија и њена програмска делатност, пре свега која је упућена ка посетиоцима и грађену публике, а са посебним нагласком на програме који се припремају у оквиру титуле „Нови Сад – Европска престоница културе 2021“.

Такође ово је прилика за упознавање са актуелном европском музеолошком праксом и трендовима, као и унапређење знања и вештина потребних у области музејске делатности, а у циљу унапређења квалитета рада и подизања на европски ниво.

Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“, у оквиру којег се ова размена реализује, су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

Ово је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“.

Фондација „Нови Сад 2021“ у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ подржала је 13 менаџера запослених у јавним културним установама и организацијама обезбеђивањем средстава за пројекте стручног усавршавања у иностранству.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.