Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/09/2018
Мобилност радника у култури: новосадска кустоскиња у Дебрецину
10/09/2018

У оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ за суфинансирање мобилности културних менаџера и радника у култури и уметности у 2018. години, који је организовала Фондација „Нови Сад 2021“ Марта Ђармати кустос-документариста „Спомен-збирке Павла Бељанског“ боравиће у центру за модерну и савремену уметност у Дебрецину „Модем“ од 10. до 23. септембра 2018. године.

Марта Ђармати је дипломирала на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду. Као кустос ликовне збирке, ангажована је на обради стручне документације о уметничким делима, координацији послова на рестаурацији и опремању уметничког и архивског материјала, као и на активностима везаним за постављање материјала.

Ауторка је изложби „Ликовна збирка: од значке до монументалног платна“ (2007), „Павле Бељански – пријатељ уметника: Јефто Перић“ (2012) и „Ечка: колонија нових идеја“ (2013). Као кустос је радила на пројектима „Ристо Стијовић, Милан Коњовић: четврта деценија“, „Даница Јовановић: страсно заљубљена у сликарство“, „Покрет у скулптури / Скулптура у покрету“, „Сећање на Љубицу-Цуцу Сокић“ и многим другим.

Модем – центар за модерну и савремену уметност је културна установа која је окренута проучавању и представљању мађарске и међународне уметности 20. века. Она чува колекцију Antal-Lustig, једну од најзначајнијих приватних уметничких збирки од 4500 дела модерне и савремене уметности Мађарске, коју приказује у својој поставци. Због тога је сродна Спомен-збирци Павла Бељанског, чије се рад заснива на неговању и презентацији колекције Павла Бељанског. С обзиром на активан програмски и педагошки рад Модема, стручно усавршавање кустоса Спомен-збирке има непроцењив значај у приближавању музеја актуелним трендовима на пољу осмишљавања поставки и пратећих програма изложби, савременим методама  рада са публиком  у складу са приоритетима пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као и унапређењу сарадње Спомен-збирке са иностраним партнерима и отвара могућност размене изложби са темом стваралаштва истог временског периода које би обогатиле програм Европске престонице културе.

Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“, у оквиру којег се ова размена реализује, су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

Ово је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“.

Фондација „Нови Сад 2021“ у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ подржала је 13 менаџера запослених у јавним културним установама и организацијама обезбеђивањем средстава за пројекте стручног усавршавања у иностранству

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.