Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/10/2018
Мобилност радника у култури: Kunstemeile у Кремсу угостио новосадску кустоскињу
04/10/2018

Фондација „Нови Сад 2021“ подржала је још једну новосадску кустоскињу да у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ посети Аустрију у циљу стручног усавршавања. Станислава Јовановић, кустоскиња Галерије Матице српске ће од 30. септембра до 13. октобра боравити у Кремсу (Аустрија) где ће имати прилику да се упозна са радом и фукционисањем Kunstemeile – кровна организација музеја, уметничких простора и програма у Кремсу.

Кроз пројекат „Изван зоне комфора“ чији је циљ суфинансирање мобилности културних менаџера и радника у култури и уметности у 2018. години, Станислава Јовановић, ће се упознати са радом неколико музеја у Кремсу, али и да успостави сарадњу са музејским стручњацима из Доње Аустрије.

Станислава Јовановић дипломирала је 2015. на Филозофском факултету у Београду на смеру за историју уметности са темом „Скулптура Богородичине цркве у Студеници и њен утицај на потоњу српску и архитектонску пластику“. Тренутно је ангажована у Одељењу за програме и презентацију, у припреми података за документацију, каталоге и др. Била је сарадник на више изложби: „Албрехт Дирер и његови сарадници“, „Тријумфална поворка цара Максимилијана“ (2015), „Поклон-збирка Иванке Ацин“ (2017), „Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму“ (2017). Радила је као стручни сарадник у припреми публикација Галерије Матице српске, једна је од сарадница на реализацији европског пројекта намењеног младима „HearMe. Bringing youth and museums together“ (2016-2017).

Током боравка у Кремсу, Станислава има прилику да сазна како раде различита одељења Kunstemeile – одељење за едукацију, комуникацију и маркетинг, као и одељење за развој, као и да премијерно посети радове на изградњи Државне галерије Доње Аустрије. Посета је и прилика да се размене искуства и упознају савремене праксе у уметничком стваралаштву, али и актуелне праксе излагање савремених уметничких дела. 

Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“, у оквиру којег се ова размена реализује, су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

Ово је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“.

Фондација „Нови Сад 2021“ у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ подржала је 13 менаџера запослених у јавним културним установама и организацијама обезбеђивањем средстава за пројекте стручног усавршавања у иностранству.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.