Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/11/2023
Новосадски Дочек поново међу најбољим европским фестивалима
07/11/2023

Новосадски Дочек, као јединствена уметничка прослава две Нове године у Европи, поново је номинован за најбољи фестивал у оквиру 13. издања Европских фестивалских награда (European Festival Awards).

Дочек је у категорији Best Medium-Sized, а гласање је отворено до 30. новембра на ОВОМ линку.

Већ признат као Најбољи европски тренд бренд у области културе, Дочек је и један од најважнијих легата пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, који је у протеклих шест година обухватио више од 400 програма, на више од 100 локација у граду и његовој околини.

Дочек је, као догађај за најширу публику и најразличитије укусе, успео да понуди велик спектар извођача и простора, чувајући уметнички квалитет и славећи културну разноликост Новог Сада.

 

Дочек је у Нови Сад довео врхунске музичаре из Европе и света као што су Алексеј Тихомиров, Андреас Оттенсамер, Иркутска филхармонија са солистима, Роман Симоновић, Царминхо, Чрyстабелл, Севдализа, Морчееба, Ноувелле Вагуе, Јими Тенор, Кошеен, Стерео МЦ’с, Тигран Хамасyан, Лајко Феликс, Ннека, Кинга Глик, Биесманс, Махмут Орхан и други.

Само нека од великих имена домаће и регионалне сцене, у чијим наступима су посетиоци могли да уживају протеклих година, јесу Божо Врећо, Дарко Рундек, Мањифико, Матија Дедић, Стефан Миленковић, Camerata Academica, Буч Кесиди, Јосипа Лисац, Дамир Урбан, Лена Ковачевић, YU група, Бајага и инструктори, Атомско склониште, Дадо Топић, Артан Лили, Констракта & Земља Грува, Бојана Вунтуришевић, Лет 3, Елементал, Nipple People, Perpetuum Jazzile, Обојени програм, Repetitor, Монохром, Дејан Петровић са оркестром, Краљ Чачка, Lolobrigida, Свемирко, Горан Трајкоски, Love Hunters и други. Више детаља можете пронаћи на сајту docekns.rs

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.