Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/09/2017
Новосадски кратки филм на филмском фестивалу на Пафосу
04/09/2017

Пројекат Европске престонице културе отвара нове безграничне могућности подстицања културне сарадње новосадске културне сцене са свим земљама и градовима на европском континенту. Представници Фондације Нови Сад 2021 свакодневно раде на изградњи нових културних мостова између Новог Сада и европских градова дуж дунавског слива, али и целе Европе. На тај начин се подстиче интернационализација културне сцене нашег града, развијају нове пријатељске везе и нови дијалог и подстиче повезивање и дух сарадње и разумевања између свих Европљана. Ово посебно подразумева развој нових културних веза с градовима с којима не постоји или постоји веома ограничена културна размена.
Горе наведено потврђује и нови успешни пројекат сарадње између пројеката Нови Сад 2021 и Пафос 2017. Први пројекат сарадње између ових градова у оквиру пројекта Европске престонице културе отвара могућност да новосадски аутори представе кратке игране филмове на међународном филмском фестивалу Sineatikon на Пафосу и на тај начин новосадски филм постане саставни део програма Пафос 2017 – Европска престоница културе.
Селекцију филмова који ће се представити на Пафосу је извршио Ђорђе Каћански, истакнути филмски стручњак и познавалац новосадске филмске сцене. Како сам истиче у образложењу селекције, приликом избора се пошло од чињенице да „није тешко разлучити шта је истински мост између између свих епоха, вера и нација – то је љубав“. У уторак, 5. септембра ће на Sineatikon фестивалу бити емитована три филма: Ласта редитеља Милана Белегишанина, Феномен тврђава редитеља Драгана Стојменовића и Антала Силарда и Отворени град, остварење групе младих новосадских аутора под менторством Нене Тот Реџић. Осим наведених филмова, представници пројекта Нови Сад 2021 ће, током деведесетоминутног програма, представити и културне потенцијале нашег града и прилике за сарадњу.
Истовремено, захваљујући изврсној сарадњи и комуникацији тимова две Европске престонице културе, а имајући у виду основне теме у фокусу у овој години кандидатуре нашег пројекта, биће организовани заједнички састанци тима усмерени ка подизању капацитета пројекта Нови Сад 2021. Такође ће бити организован и тродневни тренинг о волонтеризму у светлу припреме израде волонтерске платформе града Новог Сада с циљем да омогући систематичан и ефикасан приступ волонтеризму који је веома значајан сегмент пројекта Европске престонице културе. Ово ће омогућити развој капацитета чланова тима, који ће имати прилику да на конкретном примеру организације међународног филмског фестивала оставри увид у волонтерски систем једне Европске престонице културе и тако се боље припреме за предстојеће припремне активности.
Подсетимо, Фондација Нови Сад 2021 је започела имплементацију низа стратешких мера усмерених ка подстицању интернационализације културне сарадње у нашем граду.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.